HOORN - Burgemeester Pieter Verhoeve van Gouda opent op zondag 25 september de Nationale Hulpverlenersdag in Hoorn. Ook reikt hij als voorzitter van de landelijke Taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’ een waarderingsprijs uit aan persoon of instantie voor hun bijzondere inzet. Bij de Nationale Hulpverlenersdag zijn ruim 50 hulpverlenende organisaties aanwezig, die tal van leuke en spectaculaire demonstraties geven.

Nationale Hulpverlenersdag

Het tweejaarlijkse evenement is bedoeld om hulpverleners in het zonnetje te zetten en om te laten zien wat het werk van hulpverleners inhoudt. Maar liefst 50 organisaties doen mee aan de Nationale Hulpverlenersdag.

Programma

Na het traditionele hulpverlenersontbijt volgt om 11:00 uur de officiële publieksopening door Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda én voorzitter van de landelijke Taskforce ‘Onze hulpverleners veilig’. Deze Taskforce Doel is in het leven geroepen om agressie en geweld tegen hulpverleners terug te dringen en Nederlanders ervan doordringen dat agressie en geweld richting hulpverleners nooit wordt getolereerd. Klaas Wilting, oud-woordvoerder van de politie, is dagvoorzitter van de Nationale Hulpverlenersdag. Na uitreiking van de waarderingsprijs is er tot 17:00 uur op het evenemententerrein van alles te zien, voor jong én oud.

Spectaculaire demonstraties

Naast een informatiemarkt geven de deelnemende hulporganisaties tal van spectaculaire demonstraties op land, het water en in de lucht. Denk aan de bevrijding vanuit een autowrak, een reddingsactie op het water door een heli, de inzet van reddingshonden, bestrijding van milieu-incidenten, reanimatie met AED en Lucas, incidenten op en nabij spoorlijnen en het omgaan met agressie naar hulpverleners. Bezoekers kunnen onder andere meevaren met boten, een brand blussen met een antieke handpomp, scenes beleven via virtual reality en klimmen in de klimtoren. Ook is er een belevenissencontainer. Hier kunnen bezoekers actief meedoen met gespeelde scenes. En natuurlijk zijn alle mogelijk voer- en vaartuigen en vliegend materieel te bekijken

Deelnemers

Onder de deelnemers vallen hulpverlenersorganisaties als de politie, brandweer, ambulance, defensie, de Marine Roadshow, een trauma- en kustwachthelicopter, de reddingsbrigade, zorgorganisaties en toezichthouders.

Locatie

De Nationale Hulpverlenersdag vindt plaats op het terrein van De Schelphoek, bij Oranje Buiten en Julianapark in Hoorn.

Parkeren

Fietsen

Advies voor bezoekers uit Hoorn en omgeving: kom zoveel mogelijk op de fiets. Er is bij De Schelphoek ruimte om uw fiets te stallen.

Trein/bus

Komt u met de trein of bus naar Station Hoorn? Tussen Station Hoorn en De Schelphoek rijdt de hele dag een pendeldienst.

Auto

Parkeren kan op de volgende parkeerterreinen:

  • P+R terrein bij het station

  • Noorderveemarkt

  • Pelmolenpad

Voor deze parkeerterreinen rijdt een gele Amerikaanse schoolbus als pendeldienst vanaf Station Hoorn naar De Schelphoek.

Parkeren kan ook op het ABC-terrein en bij de Nieuwe Wal. Bezoekers kunnen hiervandaan naar De Schelphoek wandelen, of gebruik maken van de pendeldienst tussen het parkeerterrein op de Nieuwe Wal (ABC-terrein) en De Schelphoek.