HOORN - In 2020 lukte het vanwege Covid niet, maar dit jaar gaat Open Monumentendag door.
Op zaterdag 11 september zijn er meer dan 30 panden en objecten open die, op een enkele uitzondering na, gratis toegankelijk zijn van 11.00 tot 17.00 uur. Alle open objecten zijn te herkennen aan de bekende vlag.


Bijzonder dit jaar:
Dit jaar zijn er drie nieuwe ‘Open’ monumenten, waarvan twee nog als ‘Werk in uitvoering’.

Het eerste nieuwe object is de Begraafplaats aan het Keern, waar de gerenoveerde begraafplaats en het nieuwe hekwerk aan het Keern te zien is. Er zijn gidsen om u het nodige te vertellen.

De twee andere projecten onder het kopje ‘werk in uitvoering’ zijn de Grote Kerk en het Missiehuis.

Project De Grote Kerk.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de verbouw van de voormalige winkelruimten tot hotel en restaurant. Het werk verkeert nog in de ruwbouwfase, maar juist dat is slechts zelden te ervaren. Naast het feit dat u een indruk krijgt van de werkzaamheden, kunt u ook bouwtekeningen en historische beelden zien bij een kleine tentoonstelling in de kerk. Verder wordt er een korte film getoond over de kerk en het archeologisch onderzoek. Er zijn lezingen van de geschiedenis van de kerk en over het archeologisch onderzoek, en er zijn activiteiten voor kinderen rond het vorig jaar verschenen boek over ‘t Glop’ .
Tussen 12.00 en 13.00 uur is er carillonspel, afgewisseld met muziek van de Hoornse Brassband, op het Kerkplein.
De toren van de Grote Kerk kan vanaf 13.00 uur beklommen worden, vanaf de balkons op 25 meter hoogte heeft u een prachtig uitzicht over de stad en het Markermeer. In verband met de smalle trapopgang en de beperkte ruimte gedoseerde toegang.

Project Het Missiehuis.

Ook het Missiehuis aan de Blauwe Berg wordt momenteel ingrijpend verbouwd. Het complex wordt herbestemd en achter het gebouw zijn inmiddels vier woongebouwen gerealiseerd. De tot het monument behorende tuin aan de voorzijde, die tot voor kort in zeer vervallen toestand verkeerde, wordt in ere hersteld. Gidsen van de aannemer leiden u rond. Een bijzondere kans om het Missiehuis van binnen te bewonderen.

Meer…
Er zijn veel meer activiteiten, zoals een professor die onderzoek doet naar bijzondere geuren. Dit vindt doorlopend plaats in de educatieve ruimte van het Westfries Museum, gelegen op de eerste etage van de Boterhal. (tegenover de Grote Kerk)

Informatie.
Informatie over de open panden, de activiteiten en de openingstijden is te zien op de vernieuwde website www.omhoorn.nl. Houd voor actuele wijzigingen de Facebook en Instagram van Open Monumentendag Hoorn in de gaten.

Ook de brochure is vanaf begin september weer gratis te verkrijgen in het stadhuis en in de bibliotheek Wisselstraat. En op 11 september in de Grote Kerk.

Disclaimer: Alle informatie is gebaseerd op de covid-maatregelen van medio augustus. Het kan zijn dat er wijzigingen moeten worden doorgevoerd.