HOORN - We mogen dan weliswaar niet met zoveel mensen samenkomen tijdens kerst, dat betekent niet dat de kerstgedachte ver weg is op de OSG West-Friesland. De komende weken staan op deze Hoornse school juist in het teken van samen, samen zijn en samenleving. De leerlingenraad, de OSG Gender & Sexuality Alliance (GSA) en de schoolleiding ontplooien deze maand een aantal activiteiten waarin het sociale gedachtengoed van de OSG tot uiting komt.

Zo start de leerlingenraad in de week van 7 december een actie om voedsel voor de voedselbank in te zamelen. Leerlingen en medewerkers worden gevraagd spullen uit hun eigen kast in te leveren, waarmee de voedselbank mooie pakketten kan maken.

Op vrijdag 11 december is het Paarse Vrijdag. Op een school waar 'jezelf zijn', naast 'samen', enorm hoog in het vaandel staat, gaat die natuurlijk niet geruisloos voorbij. Directeur Peter Snoek: 'De ruimte krijgen om jezelf te ontdekken of jezelf te zijn, is één van de speerpunten van de OSG. Het is vanzelfsprekend dat je geaccepteerd wordt zoals je bent. Helaas is dat nog niet overal in de wereld en Nederland het geval. En dus besteden wij, samen met de leerlingenraad en de GSA van de OSG, daar natuurlijk aandacht aan.' De GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance. Dit is een groep scholieren, die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen kiezen wie ze zijn. Zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van de GSA. Door elk jaar op de 2e vrijdag in december de school paars te kleuren, zet de GSA zich in voor seksuele- en gender-diversiteit als norm. De OSG is trouwens niet alleen op 11 december paars. Plantenkwekerij Gitzels schonk speciale bloembollen voor de schooltuin, waardoor die in het voorjaar ook paars kleurt.

De laatste dag voor de kerstvakantie staat geheel in het teken van creativiteit met een sociaal tintje. Op 18 december maken de leerlingen van OSG per klas kerststukjes voor drie zorginstellingen in Hoorn. Op deze manier verspreidt de OSG in de donkere dagen voor kerst feestelijkheid en vrolijkheid onder de senioren die woonachtig zijn in deze verpleeghuizen