HOORN - Elk jaar rond 10 december, de dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty International een schrijfactie, dit jaar onder de noemer Wright for RightsOver de hele wereld worden dan miljoenen brieven geschreven voor mensen die onterecht gevangen zitten; die worden gemarteld omdat ze het niet eens zijn met het regime; die worden bedreigd; of die vermoord zijn en waarvan de familie onderzoek wil naar daders.De schrijfactie heeft jaarlijks veel resultaat: veel mensen zijn vrijgelaten, krijgen een betere behandeling en voelen zich gesterkt.Amnesty zoekt de cases uit van degenen voor wie in heel Nederland wordt geschreven. Brieven worden gestuurd aan de autoriteiten van het betreffende land. Ook kunnen kaarten worden gestuurd aan degenen voor wie geschreven wordt.Dit jaar kan worden geschreven voor 10 vrouwen.


Hoorn schrijft ook mee
In Hoorn organiseert de Amnesty werkgroep een schrijfactie op Zaterdag 8 december
Er kunnen brieven worden geschreven in: De Centrale bibliotheek in de Wisselstraat van 11- 16.30 uur
De Oosterkerk, tijdens de Kerstmarkt van Soli Deo Gloria, van 10.30- 15.00 uur
En in Het Huis Verloren van 13- 17 uur.In het Huis Verloren kan geschreven worden tijdens muziekoptredens van diverse muzikanten, o.a. van de muziekschool, de band ‘Rythm’ en ook de Ierse band ‘Crask Inn’ is net als vorig jaar weer van de partij. Er is ruimte voor jammen, zodat het een muzikale happening kan worden.

In alle locaties zijn medewerkers van de werkgroep aanwezig. Ook is er informatiemateriaal , briefpapier, pennen en kaarten.Wij hopen van harte op veel briefschrijvers!

Contact met werkgroep Hoorn
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Frieda de Haas tel. 0229-266636 of 06-11463611 haasfrieda@telfort.nl
Ank Pollmann tel. 06-12056478 pollmack@kpnmail.nl

Ook op scholen
Op enkele scholen in Hoorn gaan leerlingen ook brieven en groetenkaarten schrijven, in de weken rondom 10 december, de dag van de Rechten van de Mens. Dit gaat tijdens schooltijd gebeuren op het Werenfridus College en het Copernicus College.

Brieven schrijven werkt
Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Eskinder Nega, journalist uit Ethiopi: “Door de solidariteitsbrieven van Amnesty hielden ik en mijn familie moed. Ik werd vrijgelaten, omdat mensen onze vrijlating eisten”. Hij werd herhaaldelijk opgepakt en vastgezet, omdat hij kritische artikelen publiceerde over de repressieve regering in Ethiopië en omdat hij pleitte voor vrije meningsuiting in zijn land. Nega werd op 14 februari 2018 vrijgelaten, hij zat 7 jaar gevangen.

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. In Hoorn werden vorig jaar 1285 brieven en kaarten geschreven!