HOORN - Vanochtend om 10.30 uur was de kantine van Vrijwilligerspunt omgetoverd tot een van de Hoornse thuisrestaurants van ‘Ontmoeten aan tafel’, een initiatief van Herberg Hoorn. Zes taalcursisten van de afdeling Taalhuis van Vrijwilligerspunt, afkomstig uit verschillende landen, fêteerden zes Nederlandse gasten op lekkernij uit hun geboorteland. Een gezellig ochtend dat in het teken stond van kennismaking, saamhorigheid en de Nederlandse taal.

Jeannette Wolffers is Taalvrijwilliger van Vrijwilligerspunt, afdeling Taalhuis: “Een collega attendeerde me op dit initiatief en vroeg me of het niet leuk zou zijn als mijn taalgroepje ook een thuisrestaurant zou openen. Ik legde het voor aan mij taalcursisten en iedereen was gelijk enthousiast. We hebben ons thuisrestaurant ‘Restaurant uit alle streken’ genoemd. Binnen korte tijd waren het aantal beschikbare gastenplekken bezet! Ik wilde voorzichtig inzetten met zes beschikbare plekken, maar ik had niet gedacht dat er zoveel animo voor zou zijn! Geweldig, toch?!”

De afkomst van de taalcursisten is divers. Ze komen o.a. uit Syrië, China, Koerdistan en Somalië. Iedereen heeft iets lekkers klaargemaakt uit zijn of haar geboorteland. Zo had Fatima, uit Syrië heerlijke gevulde wijnbladeren klaargemaakt. Wen, uit China, werkt in een sushirestaurant en had zelfgemaakte sushi meegenomen. “Heerlijk is het!”, zegt Ans Gravendijk, een van de gasten. “Ik vind het erg leuk om hier te zijn. Ik hoorde van het project Ontmoeten aan tafel via de buren en ben gelijk op de website gaan kijken. Het thuisrestaurant van de afdeling Taalhuis sprak mij erg aan, omdat ik het leuk vind om mensen uit andere landen te leren kennen. Ik ben ooit via het project Samenvoorlezen van Vrijwilligerpunt voorlezer geweest voor een buitenlands gezin. Dat vond ik erg leuk. Hoewel ik al vrijwilligerswerk doe, wil ik toch kijken of ik weer iets voor anderstaligen kan betekenen.”
Ook Jan Neefjes en Joke Hagenaars zijn gasten. Jan: “Joke stelde voor hier naartoe te gaan en ik vond het gelijk een goed idee. Het is toch bijzonder dat wij zoveel verschillende culturen in Nederland hebben en dat we die op deze manier kunnen samenbrengen. Een geweldige manier om meer van elkaars cultuur te leren en de anderstaligen op een gezellige en ongedwongen wijze te helpen met de Nederlandse taal.”

Ook de taalcursisten zijn blij met dit initiatief. Tara Sadik: “Ik vind het heel belangrijk dat ik goed Nederlands leer en begrijp. Mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en die spreken al goed Nederlands. Dat wil ik ook. Ik vind het erg gezellig dat er ook Nederlandse gasten aan tafel zitten. Zo kan ik extra oefenen met de Nederlandse taal en kunnen we elkaar beter leren kennen.”

Proeverij uit alle culturen
Ook morgen is er nog een thuisrestaurant bij Vrijwilligerspunt van de afdeling Taalhuis: ‘Proeverij uit alle culturen’. Acht vrouwen (taalcursisten) uit diverse landen maken hapjes uit hun geboorteland, zoals uit Eritrea, Vietnam en Irak. Ook deze gezellige brunch is vol!