HOORN - Op 30 juni en 1 juli a.s. speelt in Theater Het Pakhuis de voorstelling ‘Molo Uku’, die via een vertelling de rijke geschiedenis van de VOC en de Molukken tot leven brengt. Deze bijzondere voorstelling is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen theaterregisseur Barry Emond en Erno Pickee, auteur van de beeldroman ‘Molo Uku – Erfenis van de Gouden Eeuw’. Voor speeltijden en tickets, zie https://www.pakhuishoorn.nl/voorstellingen/.


De vertelvoorstelling bestaat uit drie delen. Het eerste is ‘Hoe ik Molukker werd’, een persoonlijke monoloog van Erno Pickee over de ontdekking van zijn Molukse roots. Deel 2 is ‘Molo Uku’, een theatrale presentatie van een deel van Pickees graphic novel, waarin de aankomst van de VOC op de Molukken wordt beschreven. Tijdens deze scène wordt het publiek getrakteerd op een Molukse versnapering. Het derde deel is ‘Hoe wij Nederlander werden’: een gesprek tussen Erno Pickee, rapper Gibrael Mustamu en zangeres Esther Nijehoven over de invloed van de Molukken op de Nederlandse geschiedenis en de diepe wortels van het VOC-systeem in de maatschappij. Tussendoor brengt Mustamu hedendaagse rap over het onderwerp en zingt Nijehoven traditionele Molukse liederen.

Groot publiek

Janine Slijkhuis, directeur/programmeur van Theater Het Pakhuis, raakte geïnspireerd na een gesprek met Erno Pickee over zijn beeldroman en besloot dat dit verhaal een podium verdiende. “De diepgaande vertelling van Erno raakte me enorm”, legt ze uit. “Het was duidelijk dat dit verhaal een groter publiek verdiende en we zijn dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen om dit mogelijk te maken.” De voorstelling begon als een project met amateurspelers, maar is geëvolueerd tot een professionele productie dankzij de getalenteerde bijdragen van Barry Emond, Erno Pickee, Gibrael Mustamu enEsther Nijehoven. “Het resultaat is een krachtige en authentieke vertelling die de Molukse cultuur en geschiedenis belicht”, stelt Slijkhuis. “We hopen dat het publiek na het zien van de voorstelling een dieper begrip en waardering krijgt voor deze rijke cultuur en geschiedenis.”

Speeldata en tijden

Zondag 30 juni 12.00-13.00 uur

Zondag 30 juni 20.00-21.30 uur

Maandag 1 juli 20.00-21.30 uur (Keti Koti)

Deze voorstelling kwam tot stand met de steun van het VSB Fonds en de gemeente Hoorn.