HOORN - Met hun verstilde panorama’s en landschappen met vogels, bloemen en planten blies het Rotterdamse kunstenaarsduo Snijder&CO het historische ambacht van behangschilderen nieuw leven in. Reden voor het Westfries Museum om deze experts te vragen als gastconservator voor de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ die nog tot 23 januari 2022 in het museum is te bewonderen. Op 26 oktober a.s. geeft het inspirerende duo om 19.30 uur een digitale lezing.

In de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand’ worden monumentale behangsels uit de eigen collectie van het museum gespiegeld aan het hedendaagse werk van het duo Snijder&CO, dat bestaat uit Jaap Snijder en Marcelo Gimenes. Hun werk is zichtbaar gebaseerd op historische ontwerpen, maar toch zijn de ontwerpen nieuw en op maat gemaakt voor de opdrachtgever en de ruimte waarin ze zich bevinden – net zoals dat in de zeventiende en achttiende eeuw gebeurde.

Ontmoeting met de kunstenaars

Op dinsdag 26 oktober a.s. geeft het duo om 19.30 uur een kijkje in hun werkproces door een lezing via Zoom. Na een introductie van Cecile Koenjer, specialist producties bij het Westfries Museum, wordt de speciaal voor het museum gemaakte video van Snijder&CO getoond. Aansluitend zijn beide kunstenaars via de online verbinding ‘live’ aanwezig om vragen van de deelnemers te beantwoorden. Reserveren voor de lezing kan vanaf 6 oktober a.s. via www.wfm.nl. Kosten zijn 5 euro per aanmelding. De lezing duurt ongeveer een uur.

Ontwerpwedstrijd
Wie door de lezing geïnspireerd is geraakt en zelf aan de slag wil, kan met meedoen aan de behangselontwerpwedstrijd van het Westfries Museum. Jaap Snijder: “In onze lezing laten we zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt. Wij hopen dat deze kleurrijke expositie inspireert tot zelf creëren.” Meedoen kan tot 31 oktober a.s. Het winnende werk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO. Voor meer informatie, zie www.wfm.nl/ambacht-ontwerpwedstrijd.