HOORN - Op 20 april 1942 werden ze gewongen in de trein te stappen: onze Hoornse stadsgenoten van Joodse afkomst. De Tweede Wereldoorlog was in volle gang en de Duitse bezetter nam maatregel na maatregel om het leven van Joden steeds verder in te perken. De trein vertrok naar Amsterdam. Dat bleek het begin van hun reis naar het einde: uiteindelijk werden allen vermoord in concentratiekampen. Op 20 april 2020 wordt op het NS-station in Hoorn een plaquette onthuld door burgemeester Jan Nieuwenburg en Eddy Boom van Comité 40-45 Hoorn, voor hen die zijn weggevoerd, maar nooit vergeten. Online kan iedereen dit thuis zien via de website www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn.nl.

De trein vertrok om 12.18 uur
Christine Kerkmeijer - de Regt woonde in 1942 op de Noorderstraat, met goed zicht op het station. In haar dagboek ‘Hoorn in de verdrukking’ schrijft zij over deze zwarte dag, waarvan de impact voor velen nog niet duidelijk was. Zo stonden er nog mensen te zwaaien op het station. Misschien was dit een tijdelijke maatregel? Maar voor stadsgenoten als de 18-jarige Leo Vleeschdraager en zijn moeder Sara was dit het einde van hun levensreis. De jonge brood- en banketbezorger, die altijd fluitend door de stad fietste, werd net als zijn moeder vermoord in Sobibor. Niet alleen Leo’s naam staat op de plaquette die vanaf 20 april in de muur van het NS-station voor alle treinreizigers zichtbaar zal zijn. Ook de namen van de 14 andere Joodse oorlogsslachtoffers uit Hoorn staan daarop vermeld. De oudste was 62 jaar, de jongste slechts 6 maanden: de Joodse baby Hansje die in gevangenschap werd geboren.

Online reportage op 20 april
Door de maatregelen rondom het coronavirus kan de onthulling geen openbaar evenement zijn. De projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn maakt daarom een reportage in samenwerking met filmteam The Flying Dutchmen. Dit filmverslag zal vanaf 20 april om 18.00 uur getoond worden op de website vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina 75 jaar Vrijheid in Hoorn. Ook via de kanalen van de gemeente Hoorn is de reportage te zien. Eddy Boom, voorzitter comité 40-45 Hoorn, vindt het goed dat er op deze manier toch aandacht is voor de onthulling. “Herdenken en vieren van vrijheid is zo belangrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het Joden verboden naar cafés en andere openbare plekken te gaan. Cynisch genoeg is dat nu voor ons beter invoelbaar dan ooit, maar toen was de situatie nog zoveel verschrikkelijker. Daarom laten we op deze manier in Hoorn zien dat we deze stadsgenoten niet vergeten zijn. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend, zeker nu niet.”

www.vrijheidinhoorn.nl. Like de facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei
We kunnen in Hoorn gezamenlijk de vrijheid vieren door massaal te ‘vlaggen’. Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch samen de vrijheid.