NOORD-HOLLAND - Mbo-studenten die gemeenten adviseren over armoedebeleid. Dit project, Speaking Minds, heeft de HC Onderwijsprijs 2018 gewonnen. Deze prijs is door het ROC Horizon College ingesteld om het mbo-onderwijs te innoveren. Docent Karin Stuifbergen kreeg de prijs uitgereikt.

Studenten van de mbo-opleiding Pedagogisch Werk hebben de afgelopen maanden de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo geadviseerd over armoede onder jongeren en kinderen. De studenten hebben onder meer gesproken met beleidsmedewerkers van de gemeenten, onderzoek gedaan, de voedselbank bezocht en adviezen in de vorm van presentaties gegeven. Een van de adviezen is om social media in te zetten om jongeren te bereiken. Evenals een website die speciaal op jongeren is gericht.

Actief meedenken
Het Speaking Minds-project is een samenwerking tussen Save the Children, Defence for Children, Stimulansz en het Horizon College om jongeren en gemeenten met elkaar in contact te brengen en de onderlinge afstand te verkleinen. ‘Het project stimuleert mbo-studenten tot actieve deelname aan het proces van politieke besluitvorming op lokaal niveau,’ aldus het juryrapport. Daarnaast verwerven de studenten volgens de jury burgerschapscompetenties waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. ‘Doordat actief wordt meegedacht, neemt ook hun zelfvertrouwen én het vertrouwen in de overheid toe’, zo vermeldt het juryrapport.

Ambassadeur armoedebeleid
De opleiding Pedagogisch Werk, aangeboden op de vestigingen in Alkmaar en Hoorn, wil het project verduurzamen: studenten die meegedaan hebben, kunnen ambassadeur worden en aanspreekpunt zijn voor medestudenten die vragen hebben over armoedebeleid. Ook kunnen de ambassadeurs hun kennis overdragen aan jongere studenten van de opleiding. Door deze aanpak worden de burgerschapscompetenties onder jongeren versterkt en de deelnemende gemeenten kunnen met de adviezen van de studenten aan de slag; een win-winsituatie.

Invloed uitoefenen
De winnaar van de HC Onderwijsprijs heeft 2500 euro ontvangen om het project verder uit te werken. Docent Karin Stuifbergen is enorm blij met de prijs: ‘Het betekent dat jongeren de gelegenheid krijgen om mee te denken over een belangrijk onderwerp, armoede. Hoewel de economie floreert zijn er nog altijd kinderen en jongeren die in armoede opgroeien. Met dit project kunnen jongeren invloed uitoefenen en daar leren ze enorm veel van. Ik ben dan ook supertrots op onze studenten want de gemeenten hebben meerdere adviezen omarmd.’

Uitbreiding van het project
Het project kan ook naar andere thema’s worden uitgebreid, afhankelijk van de vraag van een gemeente. Bijvoorbeeld op het gebied van sport en gezondheid kunnen studenten van de opleiding Sport & Bewegen advies geven aan een gemeente. Het huidige project omvat nu de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Ook andere gemeenten kunnen meedoen.