MEDEMBLIK - Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie? Kom dan naar het Stoommachinemuseum in Medemblik en ontdek de kracht van water en vuur. Van zaterdag 15 tot en met zondag 30 oktober wordt de ketel gestookt om de machines te laten draaien. Ook zijn er een aantal leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Glasblazen
Zondag 23 oktober demonstreert Shayenne Schaaf de kunst van het glasblazen in het museum waarbij ze de mooiste glasobjecten maakt. Tegen een kleine vergoeding kun je zelf aan de slag en een figuurtje van glas maken.

Stoomlab
Willy Wortels opgelet! Zaterdag 22 en 29 oktober demonstreert de ‘museumprofessor’ proefjes en experimenten waarbij je kunt assisteren. Zo laat hij zien hoe je met een fietspomp het verband tussen volume en druk kunt aantonen en wat condenseren van stoom is met behulp van een soeplepel gevuld met koud water. Of hoe je met een snelkookpan met manometer en thermometer het verband tussen temperatuur en druk kunt aantonen. Het klinkt allemaal héél ingewikkeld, maar je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. Aanvang demonstraties om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Miniatuurstoommachines
Met miniatuurstoommachines kun je zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar om het museum spelenderwijs te verkennen.

Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik |tel: 0227 544732 | www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur

Toegangsprijzen:
Kinderen 5 tot 12 jaar € 6
Vanaf 13 jaar en volwassenen € 9
Museumkaarthouders gratis