HOORN - Met de overzichtsexpositie “Is getekend: Houtskool” keert Lisanne Sloots na achttien jaar weer terug naar Hoorn, daar waar haar fascinatie voor houtskool begon. Het is voor haar een unieke gelegenheid om een overzicht te kunnen tonen van de ontwikkeling in haar beeldende werk. Bovendien zal zij laten zien en horen hoe haar materiaal ontstaat en klinkt.


Ingebed in het centrum van Hoorn ligt de 'Roode Steen' met daarop Grand Café Winston, waaronder in 2004 bij een archeologische opgraving een aanzienlijke hoeveelheid houtskoolresten uit een 17e-eeuwse smederij werd aangetroffen. Deze ‘schat’ kreeg zij mee naar haar atelier in Amsterdam en werd daar vermalen tot houtskoolpigment. De eerste zwart-wit werken werden er mee gemaakt.


Er kwam een einde aan dit pigment, maar niet aan haar fascinatie voor dit materiaal.

Zo ontwikkelde zich een onderzoek naar de geschiedenis van tekenhoutskool en verzamelde zij kennis tijdens het zelf stoken van haar tekenmateriaal uit diverse bomen. Deze geschiedenis en kennis werden vastgelegd in het boek 'Houtskool' (2019). Met de tentoonstelling “Is getekend: Houtskool” is er in De Boterhal uitgebreid aandacht voor de tekeningen die zij in de afgelopen jaren met dit zorgvuldig verzamelde archeologische en zelfgestookte houtskool heeft gemaakt.


De opening vindt plaats op zondag 20 maart. Tijdens deze middag zal er van 14.00-16.00 uur in de winkelstraat het 'Grote Noord' tegenover Grand Café Winston als verwijzing naar de in 2004 in de bodem gevonden smederij een vuur branden, waarin zij haar eigen tekenhoutskool stookt. Voorbijgangers kunnen in gesprek gaan met de kunstenaar Lisanne Sloots.

In De Boterhal zal om 17.00 uur de tentoonstelling worden geopend door Jeroen Damen, kunsthistoricus en zal aansluitend een soundscape van musicus Niels Vermeulen voor het eerst klinken. Hij heeft opnamen gemaakt van het geluid dat houtskool maakt en daarmee een klanklandschap gecomponeerd.


Op zondagmiddag 24 april is de afsluiting van de expositie met een openbare lezing tijdens de Zondagmiddagsalon op de intieme zolder van De Boterhal. Lisanne Sloots vertelt daar over de geschiedenis van houtskool, het stookproces en haar ervaring in het werken met haar eigen materiaal. Voor meer informatie: curator Els Benjamins elske@ius.org, www.lisanne-sloots.nl en www.boterhal.com


Lisanne Sloots is beeldend kunstenaar en docent. In 2019 gaf zij in eigen beheer het boek Houtskool uit, dat een standaardwerk is geworden voor beeldend kunstenaars. Zij organiseerde de expositie: 'Houtskool, het materiaal, de tekening' in WG Kunst (Amsterdam) met werk van twaalf kunstenaars. Voor komend jaar staan naast de expositie in de Boterhal, een project in België en een samenwerking in Kloster Bentlage van Duitse en-Nederlandse kunstenaars op het programma.


De Boterhal | Kerkplein 39 | Hoorn | dinsdag - zondag 14 - 17 uur - toegang gratis