HOORN - De Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o. verwelkomt ditmaal 17 leden van de Hoogdrukgroep Hṑlt (Vereniging der Noordelijke Hoogdrukkers) in De Boterhal.

Hun jaarlijkse thema is deze keer ”danse macabre”. Vijf leden, t.w. Antje Veldstra, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Rineke Hollemans, Tineke van den Berg en Willy van der Duyn, verbeelden het hoofdthema in een gezamenlijke leporello (harmonicaboek) van 5 meter lengte. Het verwijst naar de afbeeldingen die in de Middeleeuwen gemaakt werden van de Dood, die meedanste met alle mensen, rijk en arm. Oorlogen, hongersnoden, de pest en andere ziektes bedreigden iedereen en zorgden voor een onzeker bestaan.

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door een pandemie. De klimaatcrisis is een dreiging die al langer aanwezig is, met als gevolg het uitsterven van diersoorten. De mens heeft zichzelf en zijn behoeften centraal gesteld, ook al gaat dit ten koste van onze planeet. Dit dansen op de vulkaan is een ‘danse macabre’ en dat is wat de 17 kunstenaars van Hṑlt willen verbeelden in hun prenten, die zij hier aan het publiek tonen! Daarnaast exposeren de leden ook vrij werk .

De opening vindt plaats op zondag 15 mei om 16.00 u en wordt verzorgd door curator Els Benjamins. Daarna zal voorzitter Bert Hemsteede het een en ander over HṑLT en de houtsnijtechniek/hoogdruk vertellen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Els Benjamins, elske@ius.org en www.boterhal.com.