DE GOORN - “Hé schatje, wat zie je er mooi uit. Mag ik je telefoonnummer?” Met deze woorden sprak zaterdagavond een nep-loverboy 22 meisjes aan in de leeftijd van 13 tot 17 jaar. Zes meisjes gaven hun telefoonnummer. De andere zestien gaven hun nummer niet af, maar vonden het lastig om nee te zeggen en weg te lopen.

Waarschuwingsactie
De actie Fakeboys op 14 april is een initiatief van de gemeente Koggenland en bedoeld om meisjes te waarschuwen voor loverboys. En om hen bewust en weerbaar te maken. Zodat zij in een soortgelijke situatie weten wat ze (niet) moeten doen. Bij de actie waren ook de politie en jongerenwerkers betrokken.

Lastig om nee te zeggen
“Van de 22 meisjes gingen er 6 in op het voorstel van de nep-loverboy,” vertelt een veiligheidsmedewerkster van de gemeente Koggenland. “Zij gaven vrij makkelijk hun telefoonnummer aan de acteur. De andere 16 meisjes gaven hun telefoonnummer niet af, maar vonden het lastig om nee te zeggen en weg te lopen. De actie laat de kwetsbaarheid van jonge meiden zien, en hoe belangrijk het is dat zij weerbaar zijn. Bijna alle meisjes die we gesproken hebben, reageerden positief op deze actie. Dit gold ook voor enkele ouders die ons gade sloegen. Alle 22 meisjes hebben achteraf gesproken met een medewerkster van het gemeentelijk Zorgteam."

Leed voorkomen
Burgemeester Posthumus: “Een 100% score deze actie, omdat we alle 22 meisjes een belangrijke boodschap mee hebben gegeven. In Nederland zijn bijna 3.000 jonge vrouwen jaarlijks het slachtoffer van seksuele uitbuiting.

Hoewel in Koggenland nagenoeg geen meldingen zijn, betekent dat niet dat het probleem hier nog niet speelt. Als eerste gemeente in Noord-Holland willen wij preventief sturen en waar mogelijk signaleren. Het is van het grootste belang dat kwetsbare jongeren niet in het criminele circuit terechtkomen, waaronder mensenhandel en prostitutie. Het leed is niet te overzien voor de jongeren zelf, hun ouders en de samenleving.”

Nawoord
Project Fakeboys is een doorontwikkelde versie van het project Nep-loverboys uit Oost-Gelderland. Gemeente Koggenland gaat de uitkomsten van deze actie evalueren en delen met alle gemeenten in Noord-Holland.