HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw is benoemd tot Kidsproof museum 2024. In een brief aan het museum maakte de directeur van de Nederlandse Museumvereniging dat donderdag bekend. Kinderen beoordelen musea in ons land en een beperkt deel krijgt het Kidsproof predicaat.


Directeur Hans Stuijfbergen van het Hoornse museum is zeer blij met de erkenning. “Zeker omdat dit is gebaseerd op de mening van kinderen zelf. Onze Muizenspeurtocht en onze succesvolle LEGO tentoonstelling hebben zeker bijgedragen aan dit succes. We zijn ook trots op onze gastvrije medewerkers en onze Educatieve Dienst.”

In een brief maakte Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, bekend dat het Museum van de 20e Eeuw samen met 76 andere musea nu officieel kindvriendelijk is:

Met groot genoegen willen wij u feliciteren met de benoeming tot Kidsproof museum 2024. Jullie mogen dit keurmerk een jaar lang voeren. Dit kwaliteitsstempel is een initiatief van de Museumvereniging en laat zich het beste vergelijken met de Michelinsterren van de museumwereld. Het komt tot stand door en voor kinderen.”

Kinderen moeten het museum een hoge waardering geven en zij moeten het museum aanraden aan andere kinderen. Museum van de 20e Eeuw voldoet aan deze criteria en één van de kinderen geeft als beoordeling: “Er is een leuke muizen speurtocht en er is heel veel te zien en te horen over vroeger.”.

De directeur van de Museumvereniging vervolgt: In totaal telt Nederland het komende jaar 77 Kidsproof musea, een record! Na 15.000 museuminspecties door meer dan 9.000 Museuminspecteurs– dat zijn kinderen t/m 12 jaar – mogen musea in alle 12 provincies een jaar lang dit felbegeerde keurmerk voeren. Steeds meer kinderen weten het museum te vinden. In 2023 zagen we dan ook een spectaculaire toename van het museumbezoek in de leeftijdscategorie tot 13 jaar.”

“Musea spelen op deze groeiende groep in en de kwalificatie Kidsproof helpt hen nieuwe doelgroepen aan te boren. Alle musea die het Kidsproof label hebben verdiend, krijgen een ereplek op Museumkids.nl. En dat vergroot de aantrekkingskracht van uw museum, voor kinderen, (groot)ouders en basisscholen.”

Vera Carasso: “Met trots brengen wij dit keurmerk vandaag groots onder de aandacht, want musea zijn belangrijk. Aan de hand van uiteenlopende collecties vertellen musea over waar we vandaan komen en wie we zijn. In musea kun je een leven lang leren en de wereld steeds opnieuw ontdekken.”

Het Museum van de 20e Eeuw heeft recent besloten om zowel de Muizenspeurtochten als de LEGO expositie langer in ere te houden en wel tot in ieder geval 7 januari 2024. Meer info op www.museumhoorn.nl