HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw is een pendeldienst gestart tussen het museum op het Oostereiland en parkeerterreinen en het station. Met deze service wil het populaire museum vooral mensen die slecht ter been zijn van dienst zijn. Ook bij slecht weer wil men de bezoekers gastvrij ontvangen.

Voor de shuttledienst heeft het Museum van de 20e Eeuw een elektrisch Citroën busje voor 9 inzittenden aangeschaft. Dit kon mede dankzij een bijdrage van de Gemeente Hoorn. Directeur Hans Stuijfbergen is blij dat het museum eindelijk deze pendeldienst kan starten: “We zijn een klantvriendelijk museum maar liggen op dat mooie Oostereiland een beetje geïsoleerd. Alleen bezoekers met een Invalidenkaart kunnen er op vier plekken parkeren en er is een grote groep mensen, vooral ouderen, die wel slecht ter been is maar geen Invalidenkaart heeft. Voor hen is de wandeling van minstens 15 minuten vanaf een parkeerterrein of 20 minuten vanaf het station te zwaar. Dat weerhoudt ze soms ook van een bezoek aan ons museum. Met de pendeldienst willen we ze van dienst zijn. We zijn blij dat de Gemeente Hoorn de helft van de aanschafprijs subsidieert, de andere helft betalen we zelf. We wilden in geen geval met een stinkend en lawaaiig dieselbusje rijden en konden gelukkig deze zomer een modern elektrisch busje aanschaffen.”

Vrijwillige chauffeurs voor busje

Het museum is ook heel blij met de toezegging van oud-chauffeurs van Hoorn City Tours (HCT) die tot enkele jaren geleden met witte busjes de binnenstad doorkruisten. Dergelijke busjes voldoen niet aan de Nederlandse wetgeving en mogen niet meer rijden en zijn allemaal verkocht aan bedrijven met eigen terrein, zoals campings. Hans Stuijfbergen: “Zo’n 10 chauffeurs van voorheen HCT willen als vrijwilliger op onze nieuwe pendeldienst actief worden. Dat is natuurlijk prachtig. We hebben naast de 75 vrijwilligers in het museum er dan ook nog 10 vrijwillige en ervaren chauffeurs bij. Ze zijn zeer gemotiveerd en staan te trappelen van ongeduld. Ze vinden het leuk om onderweg ook nog iets te vertellen over de historie van onze mooie stad.”

Rustige start van pendeldienst

In principe zal de pendeldienst vooral rijden tussen het Oostereiland en parkeerterrein De Nieuwe Wal en het station, maar het museum hoopt eigenlijk alle ‘oude’ halteborden van HCT langs te kunnen gaan. De verouderde informatie moet dan echter aangepast worden door de gemeente en het museum moet toestemming krijgen voor die route. Omdat het parkeerterrein De Nieuwe Wal de laatste week van augustus gesloten is vanwege een popfestival, rijdt men dan extra langs het Visserseiland en station. Het museum streeft naar een dagelijkse dienstregeling tijdens de openingsuren. Maar klanten kunnen ook bellen om te melden hoe laat ze bijvoorbeeld bij Hoorn CS staan en daar opgepikt worden. In de startfase zal de pendeldienst gratis zijn maar later zal men mogelijk een kleine bijdrage vragen.

Bel de bus op 06 – 47770939 om een rit te regelen.