HOORN - Het nostalgische Museum van de 20e Eeuw heeft last van een heuse muizenplaag. Directeur Hans Stuijfbergen roept de hulp van kinderen in om de muizen op te sporen. “Ze zitten op de gekste plekken en kinderen zien ze eerder dan grote mensen en kunnen ook beter door de knieën om te zoeken. Er zijn zeker 25 muizen die zich in onze museumzalen verstopt hebben. Als kinderen ze kunnen vinden krijgen ze van het museum een leuke attentie.”

De muizen-speurtocht start al komende Herfstvakantie. Maar bezoekers kunnen niet alleen op jacht naar de muizen, ze kunnen ook originele Muizenhuis-interieurs bekijken die gebouwd zijn door Karina Schaapman uit Amsterdam. Het Museum van de 20e Eeuw is trots dat ze echte Muizenhuis-zalen uit het Museum-boek mogen tonen. Hans Stuijfbergen: “De boeken over het Muizenhuis zijn prachtig en inmiddels een begrip. Ook worden ze in meerdere landen en talen verkocht.

In onze MuseumShop hebben we ze uiteraard ook.” Ontdekken dankzij muisjes De in het museum verstopte muisjes gaan kinderen niet alleen vermaken met hun gekke verstopplekken maar vertellen ook over de objecten en opstellingen in het museum. Kinderen maken aan de hand (poot) van de muizen een reis door de tijd. Een speurtocht leidt de kinderen door alle muizen-plekjes in het museum. Knutselen door hergebruik Het mooie van het Muizenhuis is dat de kamertjes met alle spulletjes erin worden gemaakt van oude materialen. Zo wordt de dop van de tandpastatube een schemerlamp en maak je van lucifers of ijsstokjes een vloertje of kastje. Stukjes stof of papier worden behang of gordijnen. En de kamer zelf bestaat uit een oude bananen- of fruitdoos.

In het museum kunnen kinderen tijdens de Herfstvakantie zelf muisjes maken van wc-rollen. Er zijn mooie voorbeelden, er is veel materiaal en hulp. Kijk voor meer informatie op www.museumhoorn.nl