HOORN - In het kader van het Nationaal Gesprek over Vrijheid, ging Mona Keijzer (CDA), staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, donderdag 3 juni met eerstejaars studenten van de mbo-opleiding Commercieel Ondernemen in gesprek over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het gesprek vond plaats in de kas van het Clusius College in Hoorn.

Uitstel maar geen afstel

Plan was om het gesprek in mei 2020, ten teken van 75 jaar Vrijheid, plaats te laten vinden maar kon toen door corona-restricties niet doorgaan. Donderdag 3 juni kon het evenement in beperkt comité (met minder studenten in de zaal dan eigenlijk gepland) wel doorgaan.

Gesprekken over vrijheid of de beperking daarvan belangrijker dan ooit
Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een reeks van gesprekken tussen generaties: tussen studenten van het middelbaar beroepsonderwijs en bestuurlijk Nederland over burgerschap en democratie. Nooit eerder werd deze generatie dusdanig in haar vrijheden beperkt als tijdens de huidige Coronacrisis. Denk aan mondkapjesplicht, gelimiteerd contact met geliefden en de eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu er langzamerhand licht aan het eind van de tunnel verschijnt, zijn gesprekken over vrijheid of de beperking daarvan belangrijker dan ooit.

Mona Keijzer reageert op interessante stellingen van de mbo-studenten

Tijdens het gesprek in Hoorn, dat werd geleid door een moderator van cultureel centrum De Balie, kwamen stellingen, die de studenten vooraf over het thema vrijheid hadden geformuleerd, aan bod. Zowel de studenten als de staatssecretaris gaven hun mening over de stellingen en dat leverde interessante gespreksstof. Naast het thema vrijheid kwamen ook het vrouwenquotum, de vermeende spagaat tussen economie en klimaat en het begrip duurzaamheid aan bod.

Nationaal Gesprek over Vrijheid
Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid, en wordt mede uitgevoerd door MBO Raad.

Meer info
De opleiding Commercieel Ondernemen is één van de vele mbo-opleidingen die het Clusius College aanbiedt. Van voeding tot dierverzorging en van agribusiness tot styling en techniek. Kijk op clusius.nl/mbo voor meer informatie over de brede opleidingsmogelijkheden. Meer informatie over het Nationaal gesprek over de Vrijheid is te vinden op debalie.nl/nationaal-gesprek-over-vrijheid.