HOORN - Het Westfries Museum toont in de Schutterijkamer een miniatuur schutterskostuum van kunstenaar Rien Bekkers (1950). Aanleiding is het feit dat Hoorn dit jaar Stad van de Gouden Eeuw is. Het miniatuur van een musketier is een vrije interpretatie van een 17e -eeuws schuttersstuk. Het museum heeft het stuk voor een jaar in bruikleen van Rien Bekkers.

De miniatuur is circa 1 meter hoog. Hij verbeeldt de schuttersmode uit de Gouden Eeuw, met name de periode 1600-1650. Rien Bekkers maakte zijn musketier als uitvloeisel van een opdracht voor Historisch Museum De Bevelanden. Een aantal jaren geleden maakte hij voor dit museum vijf schutterskostuums. Dat hij voor het tentoonstellen van zijn miniatuur contact zocht met het Westfries Museum is geen toeval. Het vierluik van vier immense schuttersstukken van eenzelfde schilder in de Schutterijzaal is uniek in Nederland. Het Hoornse museum kocht eerder een familietableau van boomschors en bananenbladeren van Bekkers aan.

Vrije interpretatie
‘Ik vond het leuk om met deze miniatuur voort te borduren op mijn eerdere schutterskostuums. Ik maak nooit echte replica’s, maar laat me inspireren door alles wat ik aan originelen zie. Deze schutter is een musketier, dat zie je aan de kruitflesjes. Maar het is wel een rijke musketier. Hij draagt een kostuum dat normaal niet voor hem zou zijn weggelegd. Toch heeft het alle elementen van een echt schutterskostuum. Kijk maar eens naar de rijk met zilverdraad geborduurde sjerp. De molenkraag hier is vrij uitzonderlijk. Ik ken maar één schuttersschilderij in het Westfries Museum met dit type kraag.’ Voor de zilveren gordelband met gesp liet Bekkers zich inspireren door het portret van Govert Albertszn ‘t Hoen van Jacob Waben in het Westfries Museum. Het origineel van de cape van zijn musketier is te vinden in het Rijksmuseum.

Internationaal kostuumontwerper
Rien Bekkers maakte na zijn opleidingen aan de tekenacademie in Tilburg en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam kostuums voor meer dan 150 theatergezelschappen. Hij maakte kostuums voor onder andere Toneelgroep Amsterdam, de Nationale Reisopera, het Nationaal Theater Den Haag, de Nederlandse Opera en voor theatergezelschappen in België en Duitsland. Daarnaast maakt Rien Bekkers vrije kostuumobjecten en geeft hij les. Op dit moment is hij leraar kostuumontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.

Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. Zie ook www.wfm.nl