HOORN - Op woensdagavond 20 maart leest de schrijfster Marion Bloem in Hoorn voor uit eigen werk. Ze vertelt over haar Indische afkomst en haar werk als filmer en beeldend kunstenaar. Marion Bloem komt naar Hoorn in het kader van de tentoonstelling Indisch Palet in het Westfries Museum. De organisatie van de voorleesavond is in handen van de Vrienden van het Westfries Museum, Bibliotheek Hoorn en boekhandel Stumpel.

Marion Bloem werd geboren op 24 augustus 1952 in Arnhem. In 1971 ging ze in Utrecht psychologie studeren waar ze in 1976 afstudeerde in de klinische psychologie. Al tijdens haar studie begon ze met het schrijven van kinderboeken. Haar boek Matabia, dat gaat over de aanpassingen van een Indisch meisje in Nederland in de jaren vijftig, werd bekroond werd met de Ibby Prijs en de Tiger Award. Bloem debuteerde in 1976 als literair schrijfster met haar boek De overgang. Bij het grote publiek werd Bloem vooral bekend door haar romandebuut Geen gewoon Indisch meisje uit 1983. Vaak schrijft Marion over het migrantenbestaan in Nederland en komt de Indische geschiedenis goed naar voren. In 1993 ontving ze de E. du Perronprijs voor haar gehele oeuvre.

Voorleesavond
De voorleesavond op 20 maart in Hoorn zal vooral in het teken staan van de volgende werken van Marion Bloem:
•Een meisje van honderd (2012), een grote familieroman met als hoofdpersoon de helderziende Moemie
•Haar goede hand, een autobiografische roman over haar moeder en de moeder-dochter relatie
•Een teken van leven (2018)
• Het Bali van Bloem (2012), Het Java van Bloem (2014) en Het Sumatra van Bloem (2016), de drie boeken die ze samen met Ivan Wolffers maakte.
Marion Bloem wordt geïnterviewd door publicist Henk Tameling uit Hoorn

Aanmelden
De voorleesavond wordt georganiseerd met steun van de Vrienden van het Westfries Museum, Bibliotheek Hoorn en boekhandel Stumpel. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in het Foreeestenhuis, Grote Oost 43, 1621BR Hoorn. Kaarten kosten € 7,50 (inclusief koffie of thee). Leden van Bibliotheek Hoorn en Vrienden van het Westfries Museum krijgen op vertoon van hun pasje korting. Zij betalen € 5
Reservering en kaartverkoop: www.wfm.nl/events/marion-bloem

Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. Tot en met Tweede Pinksterdag is in het museum de tentoonstelling Indisch Palet te zien, met meer dan vijftig werken van twintig verschillende kunstenaars. Ze zijn alle uit de collectie van het kunstverzamelaarsechtpaar Rob Colauto en Yvonne van Peperstraaten. Zie voor meer informatie: www.wfm.nl/indisch-palet.