HOORN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In deze maand organiseren musea, bibliotheken en erfgoedinstellingen speciale activiteiten. Het Westfries Archief doet dit jaar mee met het thema Slag op de Zuiderzee.

De Slag op de Zuiderzee vond plaats in oktober 1573 voor de kust van Hoorn. Toen streden watergeuzen en opstandige Westfriezen tegen een vloot van de Spaansgezinde regering. Deze gebeurtenis wordt gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog.

In archieven in binnen- en buitenland worden nog steeds nieuwe gegevens over de slag ontdekt. Medio oktober 2023 verschijnt een nieuw boek waarin deze ontdekkingen zijn verwerkt. Het Westfries Archief organiseert een lezing met rondleiding waarin alvast een klein tipje van de sluier wordt gelicht.

De lezing wordt verzorgd door archivaris Jan de Bruin. Aansluitend krijgt u een rondleiding in de archiefkluis waar de originele archiefstukken worden bewaard. Kom langs voor deze bijzondere kennismaking met de Slag op de Zuiderzee en het Westfries Archief!

De lezing met rondleiding vindt plaats op: 3, 6, 10, 13, 17, 20 en 31 oktober. Het programma start om 14:00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Wilt u deelnemen aan de lezing met rondleiding? Stuur dan een e-mail naar: activiteiten@westfriesarchief.nl. Vermeld daarin uw naam, de dag waarop u wilt komen en met hoeveel personen u komt. Deelname is gratis.

In de herfstvakantie wordt ook nog een speciale activiteit voor kinderen georganiseerd. Hierover binnenkort meer.