WESTFRIESLAND - De Maand van de Geschiedenis 2020 is van start gegaan! De gebruikelijke thema-lezingen en -rondleidingen op de vrijdagmiddagen kunnen dit jaar helaas niet doorgaan. Bij deze opzet is het namelijk onmogelijk om de richtlijnen van de RIVM in acht te nemen. In plaats daarvan bezorgt het Westfries Archief verhalen bij de mensen thuis, via ons Youtube-kanaal.

Op vier vrijdagen achter elkaar krijgt u van ons een filmpje over schatten uit onze collectie. Onze verhalen sluiten aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Ze gaan over reizen, ontmoeten en verschillen, zowel binnen als buiten de Westfriese Omringdijk.

De uitgekozen documenten sluiten aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost-West. De verhalen gaan over de Westfriese Omringdijk, over de relatie tussen Westfriesland en Friesland, over de Westfriese scheepvaart naar het Oostzeegebied en over de schipbreuk van een schip van de Westindische Compagnie in het midden van de zeventiende eeuw.

In het eerste filmpje vertelt Peter Swart over het aantekenboekje van Nanning Dirksz. Deze jongeman uit Twisk reisde eind zeventiende eeuw naar het Oostzeegebied. Dat was destijds voor veel Westfriezen bekend terrein.

Voor komende filmpjes zie het Youtube-kanaal van het Westfries Archief.