HOORN - Het maaien van ruim 300 hectare waterplanten in het Markermeer is deze week van start gegaan. Door een toenemende hoeveelheid waterplanten ondervinden recreatievaart en watersport veel overlast.

"Jachthavens krijgen ontzettend veel klachten van mensen die vast zijn gelopen met boten, schade aan motoren hebben of in een onveilige situatie terecht zijn gekomen", vertelt Gerdina Krijger van Hiswa Vereniging. In de ondiepe delen van het Markermeer groeien veel waterplanten. Vooral fonteinkruid kan tot aan het wateroppervlak groeien, in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen.

'Meer nodig dan maaien'
"Gelukkig zien we dat het wordt aangepakt, dat is een heel goed signaal", aldus Krijger. Het is volgens haar vooral nodig om te kijken naar lange termijn oplossingen zoals het verdiepen van bepaalde zones. Daarnaast hoopt ze op een forse verruiming van de huidige regelgeving. "Er mag pas vanaf 1 juli gemaaid worden en uitsluitend in deze maand. Ook mag er niet meer dan tien procent van het totaal van het gebied worden weggehaald."

Waterplantmelder-app
Ook is er vandaag door de provincie een nieuwe app gelanceerd, de waterplantmelder. In de app kun je precies zien waar er gemaaid is. "We vragen iedereen om melding te blijven maken", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "Zodoende kunnen we goed in kaart brengen, ook voor komend jaar, hoe veel en in welke gebieden er gemaaid moet worden."

Provincie Noord-Holland, waterrecreatiepartijen en gemeenten hebben de krachten gebundeld en een aanbod uitgewerkt om het IJsselmeergebied bereikbaar, bevaarbaar en bevisbaar te houden. De regio is bereid hier de komende vijf jaar € 1,25 miljoen extra in te investeren.