HOORN - Hoorn staat op vrijdag 29 september in het teken van vrouwengezondheid. Tientallen vrouwen kleuren de Kerkstraat vanaf 10.00 uur met een tentoonstelling over hun jarenlange zoektochten naar een diagnose. Er is een talkshow met lotgenoten onder leiding van actrice Tanja Jess en een grote doneer-actie gaat van start.

Het is een initiatief van Stichting Voices for Women. Zij maken zich hard voor genderspecifieke zorg en ondersteunen vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. "Er is te weinig kennis over het vrouwenlichaam", aldus oprichter Mirjam Kaijer. "Zorgelijk, want het lichaam van een vrouw wordt anders ziek dan dat van een man. Zelfs 80% van alle patienten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En dat leidt te vaak tot verkeerde diagnoses".

Vrouwenplatform

Vanaf 10.00 uur is Het Huis Verloren in de Kerkstraat het middelpunt van een grote doneeractie. Tientallen vrijwilligers van de stichting zullen de hele dag bellen met ondernemers om donaties te krijgen voor het eerste landelijke vrouwenplatform met onverklaarde gezondheidsklachten. Ook particulieren kunnen doneren in een van de doneertonnen die in het Het Huis Verloren staan of bellen naar 06 - 36 01 34 63. Vorig jaar september ging Voices for Women in gesprek met Minister Kuipers (VWS) om voor meer genderspecifieke zorg in ons land te pleiten, zodat vrouwen een betere behandeling krijgen. De beloofde financiële bijdrage vanuit het ministerie aan de stichting wordt hopelijk volgend jaar verzilverd.

Talkshow

In Het Huis Verloren in de Kerkstraat in Hoorn is tussen 14.00 en 16.00 uur een live talkshow. Iedereen kan deze gratis bijwonen. De presentatie is in handen van actrice Tanja Jess. Zij interviewt verschillende vrouwen die jarenlang met onverklaarde gezondheidsklachten hebben rondgelopen en zochten naar de juiste diagnose. Auteur en journalist Roos Schlikker leest een column voor over haar eigen onverklaarde gezondheidsklachten en haar uiteindelijke diagnose. Mirjam Kaijer zingt een lied dat zij vorig jaar zong voor minister Ernst Kuipers (VWS). Zelf is ze ook ervaringsdeskundige. Haar 'overgangsklachten' bleken een goedaardige bijschildkliertumor te zijn.

Onderzoek vrouwenlichaam

"Er is meer onderzoek nodig naar het vrouwenlichaam en de onverklaarde klachten waar vrouwen mee te maken hebben", aldus Kaijer. "Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd. Terwijl 60% van de vrouwen meer last hebben van bijwerkingen van medicijnen, hartinfarcten bij vrouwen regelmatig worden gemist, vrouwen 2 keer vaker de diagnose depressie of angststoornis krijgen en ruim 75% van de mensen met een auto-immuunziekte vrouw is. "Er is veel onwetendheid over hormonale klachten", zegt Kaijer. "En er is een groot kennnishiaat als het gaat om de gezondheid van het vrouwenlichaam. Ook artsen lopen hier tegenaan. Ze worden hiervoor verantwoordelijk gehouden terwijl het systeem verbeterd moet worden. Ook artsen sluiten zich steeds vaker aan bij onze stichting."

Gratis toegang

Alle vrouwen die zelf worstelen met onverklaarde gezondheidsklachten, inwoners van Hoorn en omgeving die willen doneren of simpelweg interesse hebben in het onderwerp zijn van harte welkom om naar de tentoonstelling en/of de talkshow te komen. Toegang is gratis. Locatie: in en rond Het Huis Verloren in Hoorn. De tentoonstelling is tussen 10.00 en 17.00 uur, de talkshow en het optreden van Roos Schlikker en Mirjam Kaijer is tussen 14.00 en 16.00 uur.