MEDEMBLIK - Zaterdag 9 november sluit het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk het stoomseizoen af met een spetterende finale. Het monumentale stoomgemaal uit 1869 is feeëriek verlicht en omgetoverd tot ‘lichtkasteel’ dat al van verre te zien is in de duisternis.


Straattheater Abacus: In deze sprookjesachtige sfeer treden de artiesten van straattheater Abacus vanavond op met de Ironwings, een visuele act met bizarre drakenmachines. De rijdende kunstwerken zijn gemaakt van duizenden ijzeren plaatsjes en omgetoverd tot draken waarop ridders ten strijde trekken en improvisatietheater laten zien van hoog niveau.

‘Van Hakken Komt Blazen’: Leden van blazersgroep ‘Van hakken komt blazen’ geven een demonstratie ‘hoe bouw je een midwinterhoorn’. Het blazen op midwinterhoorns stamt uit de 9e eeuw en is oorspronkelijk bedoeld om het licht terug te halen in de donkere wintermaanden. Deze oeroude traditie stamt uit de achterhoek, maar wordt tegenwoordig ook in Noord-Holland beoefend. Wie het imposante geluid van de midwinterhoorns wil beluisteren, kan op zondag 29 december tijdens de kerstvakantie de blazersgroep bij het museum in actie zien met diverse blaasoptredens.

Bierbrouwen en bierproeverij: De hobby-bierbrouwers van de familie Oud komen na het grote succes van vorig jaar opnieuw het bierbrouwen bij het museum demonstreren. Op deze avond wordt het brouwproces aanschouwelijk uitgelegd en kunnen bezoekers de diverse ambachtelijke biersoorten proeven.

Niet alleen is het museum vanavond onder stoom, maar ook een aantal machines in de machinetuin wordt in werking gesteld. Het geknars en gepiep van de emmers van de met honderden lampjes verlichte baggermolen is weer van verre te horen. In het feestelijk verlichtte museumrestaurant staat de warme chocomel en glühwein klaar en krijgen kinderen die hun lampion voor Sint Maarten komen showen en een liedje zingen iets lekkers. Na Lichtjesavond is het museum deze maand nog een beperkt aantal dagen geopend, t.w. 13, 14, 15, 17, 23 en 24 november. Wie op zondag 17 november het museum bezoekt mag samen met bakker Gerrit Bes aan de slag om zelf pepernoten te bakken. Na zondag 24 november sluit het museum tijdelijk de deuren om met de kerstvakantie weer open te gaan voor publiek.

Parkeren: wij verzoeken u vanavond te parkeren op het terrein bij het Regatta Centrum. U kunt gebruik maken van de gratis pendeldienst naar het museum.
Aanvang Lichtjesavond: 18.00 tot 22.00 uur
Straattheater Abacus: 18.00 tot 22.00 uur, diverse optredens op het museumterrein

Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 / 1671 HJ Medemblik / Tel: 0227 544732
www.stoommachinemuseum.nl
Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) €5,-
Volwassenen €8,- / Museumjaarkaarthouders gratis