HOORN - Op woensdagavond 27 november verzorgt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in het Foreestenhuis een lezing over de vele gezichten van Sinterklaas en Zwarte Piet. Met veel humor belicht ‘klaasoloog’ Geerdink het verhaal van Nederlands populairste traditie, waarover altijd wel wat te doen is. En dat is al eeuwen zo.

De Sint is weer in aantocht. Vele kinderharten gaan sneller kloppen. De hartslag van vele volwassenen ook, maar dan vanwege de verhitte Pietendiscussie. Rond Nederlands populairste traditie wás en ís altijd wel wat te doen geweest. Als iemand daarover kan vertellen, dan is het Ad Geerdink. Al jaren verdiept hij zich in de geschiedenis van het Sinterklaasfeest. Op woensdag 27 november geeft hij in het Foreestenhuis in Hoorn een boeiend, verrassend en humoristisch inkijkje in de eeuwenoude en rijke traditie van het Nederlandse Sinterklaasfeest.

Het echte gezicht van Sinterklaas
‘Het Sinterklaasfeest is een prachtige spiegel van de maatschappij. Het feest beweegt al eeuwen mee met de veranderende opvattingen over opvoeding en andere zaken. Juist daarom heeft het feest al die stormen overleefd’, aldus Ad Geerdink die in zijn lezing ook een verrassing voor zijn toehoorders in petto heeft, ‘het echte gezicht van Sinterklaas’. Eind jaren zestig slaagden Engelse wetenschappers erin op basis van de resten van de heilige Nicolaas tot een gezichtsreconstructie te komen. Dat kon omdat de sarcofaag met de resten van de heilige in het Zuid-Italiaanse Bari werd geopend vanwege zorgen over de conditie van de overblijfselen.

Veranderende Zwarte Piet
Ad Geerdink gaat uitvoerig in op de herkomst van Zwarte Piet. En legt uit hoe deze figuur door de eeuwen heen niet alleen een andere rol kreeg, maar ook een andere waardering. Daarmee wil Geerdink een bijdrage leveren aan de actuele maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. ‘Ik zie in deze discussie twee partijen die elkaar niet begrijpen en helemaal losgezongen zijn geraakt van de oorspronkelijke functie van Zwarte Piet. Met mijn verhaal wil ik informatie geven aan iedereen die meer wil weten over deze traditie, zodat de toehoorders zich een eigen oordeel kunnen vormen.’

Aanmelden
De lezing ’De vele gezichten van Sinterklaas’ is op woensdagavond 27 november in het Foreestenhuis, gevestigd op Grote Oost 43 te Hoorn, en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing is gratis toegankelijk. Koffie en thee zijn verkrijgbaar. Aanmelden kan via www.wfm.nl/sinterklaas.