HOORN - Op dinsdagavond 27 november verzorgt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, in het Foreestenhuis een lezing over de vele gezichten van Sinterklaas. Met veel humor brengt ‘klasoloog’ Geerdink een verrassend verhaal over Nederlands populairste traditie, waarover altijd wel wat te doen is. En dat is al eeuwen zo.


De Sint is weer in aantocht. Vele kinderharten gaan sneller kloppen. De hartslag van vele volwassenen ook, maar dan vanwege de verhitte Pietendiscussie. Rond Nederlands populairste traditie wás en ís altijd wel wat te doen geweest. Als iemand daarover kan vertellen, dan is het Ad Geerdink. Al jaren verdiept hij zich in de geschiedenis van het Sinterklaasfeest.

Op dinsdag 27 november geeft hij in het Foreestemhuis de lezing ‘De vele gezichten van Sinterklaas’. Een boeiende, verrassende en humoristische kijk op de eeuwenoude en rijke traditie van het Nederlandse Sinterklaasfeest. Met uiteraard volop aandacht voor die ene vraag, die Nederland al jaren in een stevige wurggreep houdt : ‘Wat moeten we toch met Zwarte Piet?’.

Het echte gezicht van Sinterklaas
Met veel humor neemt Ad Geerdink zijn toehoorders mee op een boeiende en verrassende tijdreis door de eeuwenoude geschiedenis van het Sinterklaasfeest. ‘Humor is altijd een van de belangrijkste pijlers van dit feest geweest’. Een van de verrassingen in zijn verhaal wordt de presentatie van ‘het echte gezicht van Sinterklaas’. Eind jaren zestig slaagden Engelse wetenschappers erin op basis van de resten van de heilige Nicolaas tot een gezichtsreconstructie te komen. Dat kon omdat de sarcofaag met de resten van de heilige in het Zuid-Italiaanse Bari werd geopend vanwege zorgen over de conditie van de overblijfselen.

Veranderende Zwarte Piet
Ad Geerdink gaat uitvoerig in op de herkomst van Zwarte Piet. En legt uit hoe deze door de eeuwen heen niet alleen een andere rol kreeg, maar ook een andere waardering. Daarmee wil Geerdink een bijdrage leveren aan de actuele maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. ‘Ik zie in deze discussie twee partijen die elkaar niet begrijpen en helemaal losgezongen zijn geraakt van de oorspronkelijke functie van Zwarte Piet. Met mijn verhaal wil ik informatie geven aan iedereen die meer wil weten over deze traditie, zodat de toehoorders zich een eigen oordeel kunnen vormen.’

Aanmelden
De lezing ’De vele gezichten van Sinterklaas’ is op dinsdagavond 27 november in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 en begint om 19.30 uur. De lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via www.wfm.nl/sinterklaas.