HOORN - Spoken-word-artiest Levie Noë en kunstenaar STHOM hebben de Feico de Leeuw-Award 2023 gewonnen. Uit handen van de wethouder Kunst en Cultuur Axel Boomgaars ontvingen zij een oorkonde, een check ter waarde van 1500,- en een kunstwerk van de fotograaf Thomas Franke. Daarnaast kregen alle genomineerden een fotoshoot van deze fotograaf aangeboden. De prijs is een initiatief van de Hoornse Stadsfeesten, Cultuur Hoorn en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn


De prijs werd uitgereikt op de openingsavond van het Hoornse Kunst & Cultuurweekend. Dit gebeurd in het lege pand van het Westfries museum. De Feico de Leeuw-Award wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de afgelopen jaren zijn eigen talent en kwaliteiten op positieve wijze heeft ingezet om locale kunstenaars, in allerlei disciplines, van amateurs tot professionals, op enigerlei wijze te stimuleren, te ondersteunen en/of een bijzonder podium te geven zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Dit jaar waren de genomineerden:

• Susanne Edam en Niamh McCullough voor de kinderkunstacademie en kunstkantoor Bild.
• Jos van Tol Voor de manier waarop hij al jarenlang jonge bandjes en muzikanten coacht en een podium geeft.
• STHOM en Levi Noe . In het bijzonder voor hun bijdrage aan het project TOPS!

Jury
De jury, onder leiding van voorzitter Paul Groot gaf aan dat zij een lastige taak hadden om uit deze gekwalificeerde kunstenaars een keuze te maken. Vooral het gegeven dat er duo's waren welke als individu zeer talentvol zijn maar mede werden genomineerd voor datgene wat ze samenbrengt was een uitdaging. De jury heeft dan ook geen unanieme keuze kunnen maken maar een laatste stemming ronde heeft toch geleidt tot een meerderheid van stemmen en daarmee tot een uitslag.

Motivatie
Deze keuze motiveerde de jury met de volgende tekst: "Door hun eigen taal en persoonlijk overkomen zij ze voor veel mensen benaderbaar en weten ze jeugd in Hoorn en West-Friesland te boeien en te binden. Ze kiezen beiden hun eigen weg en komen elkaar geregeld tegen in het "circuit". Ze gebruiken ieder op eigen wijze een kunstvorm om de connectie te maken met jonge mensen. Maar komen nu mooi samen in het Inloopatelier. Een prachtige samenwerking met grote spelers als De Blauwe Schuit en de Ggz, waarin zij de ontbrekende schakel zijn tot het grote succes hiervan. Het zou prachtig zijn als zij soortgelijke initiatieven een kans weten te geven op andere plekken zodat nog meer jongeren bereikt kunnen worden en kunnen excelleren op eigen niveau!"

De jury bestond verder uit Faralda Houthuijzen, Cynthia Dekker, Melissa Hoek, Maartje Brandt en Linda Meulenhoff. Zij gaf verder nog als aanbeveling aan de winnaars om de jongeren te blijven stimuleren, het initiatief TOPS uit te breiden binnen de regio. Zoek naar nieuwe verbindingen naast Blauwe Schuit en GGZ NHN. Deze combinatie verdient het om jongeren een veilige plek te vinden waar ze kunnen ontwikkelen.