HOORN - De expositie over 90 jaar LEGO in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is nu al een groot succes. Meer dan 40.000 bezoekers in ruim 4 maanden. Eind april stond de teller al op 43.000 bezoekers die sinds 17 december, de start van de LEGO-expo, het museum bezochten. Hoewel niet elke bezoeker voor LEGO komt is wel te merken dat er veel gezinnen met kinderen langskomen. Ze kunnen inmiddels in twee zalen, en binnenkort in drie zalen, LEGO in vele vormen zien.


Directeur Hans Stuijfbergen is blij met de toeloop én met de reacties: “We hebben er eind vorig jaar veel energie, tijd en geld in gestoken maar nu zien we ook dat het alles waard was. Overigens heb ik respect voor onze medewerkers, vooral vrijwilligers, die de grote drukte tijdens weekenden en vakanties hebben doorstaan. Zeker in onze horeca en winkel was het aanpoten, maar ook onze technische medewerkers hebben veel werk verzet. Op sommige dagen hadden we meer dan 1000 bezoekers, en uit het hele land!”

Groots LEGO-diorama

De tentoonstelling over de historie van LEGO startte al in december maar sindsdien wordt ook gebouwd in een andere zaal. Daar komen verschillende diorama’s en dat van Star Wars is al te zien. Door op knoppen te drukken wordt verlichting, beweging en geluid gestart. Het diorama over Harry Potter wordt binnenkort geopend en dan zal daar ook de bekende rode stoomtrein rijden. Het grootste diorama, dat halverwege dit jaar klaar is, heeft het bekende LEGO thema City en omvat onder meer een gigantisch treinstation met veel rangeersporen en veel treinen, een kermis, een stadion en een lanceerplatform voor raketten. Dagelijks wordt er aan deze uitbreidingen gewerkt.

LEGO- bouwers gezocht

Wie in het museum wil helpen met de bouw van de diorama’s is van harte welkom. Wel verwacht het museum dat je minstens 16 jaar bent, in de buurt van Hoorn woont en uiteraard ervaring met LEGO hebt. Aanmelden kan met een mail naar info@museumhoorn.nl.

Gelukkig heeft het museum na de overname vorig jaar van een compleet LEGO-museum meer dan voldoende steentjes en andere onderdelen om te bouwen. Vele kilo’s zijn al op kleur en formaat gesorteerd.

De LEGO tentoonstelling blijft in ieder geval tot eind oktober nog te zien. Meer informatie op www.museumhoorn.nl

Als je op de hoogte wilt blijven van de bouw van uitbreidingen kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief of het museum volgen op

https://www.facebook.com/MuseumVanDeTwintigsteEeuw