HOORN - Nog geen kans gehad om Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks te komen bewonderen in het Westfries Museum? Kom dan snel, want deze magnifieke tentoonstelling is nog maar t/m zondag 27 november in Hoorn te zien. De 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum zijn verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van het Westfries Museum in deeltentoonstellingen Westfries Hoge Luchten en Hoornse Stadspoorten. www.wfm.nl/hoge-luchten


De tentoonstelling Hoge Luchten toont schilderijen over lucht boven én in steden met als thema 'Stadslucht maakt vrij'. Nog maar een kleine twee weken zijn ze te bewonderen in Hoorn: de prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters. Schilders als Johan Barthold Jongkind, Isaac Ouwater en Frans de Hulst zijn uit de depots van het Rijksmuseum gehaald en vormen een indrukwekkend geheel. Bewonder wolkenluchten van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, van Jacob Maris en Cornelis Springer, meesterschilder uit de Romantiek.

Hoornse stadspoorten en indrukwekkende wolkenluchten
Naast wolken boven vergezichten zijn er ook luchten boven intieme stadsgezichten te zien. Vanuit de vraag 'Maakt stadslucht vrij? wordt de bezoeker langs 40 iconische stadsgezichten uit de collectie van het Rijks meegevoerd. Door stille stegen en over drukke pleinen, langs flanerende notabelen en arme sloebers. Maar ook langs de stadspoorten van Hoorn: het symbool van de zelfstandigheid van de stad en de vrijheid van haar burgers. En ook langs Westfriese Hoge Luchten, want al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door de indrukwekkende luchten boven het vlakke land en water van West-Friesland.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Zoals altijd koppelt het Westfries Museum het heden aan het verleden. De videoportretten van Martin en Inge Riebeek tonen inwoners van Hoorn die reageren op vragen als: 'Wat betekent vrijheid voor jou?' Het leverde boeiende videoportretten op die in de expositie te zien zijn. Daarnaast is er op doordeweekse dagen bij de tentoonstelling 'Verhaal op Zaal', een speciaal getrainde medewerker neemt je mee in het verhaal van het schilderij, ondersteund met attributen. Je hoort, ziet, proeft of voelt het verhaal.

Vanaf 1 januari 2023 is het Westfries Museum gesloten voor een omvangrijke renovatie en vernieuwing tot medio 2025. Kom dus nog snel een kijkje nemen in het museum in oude luister. Maar let op: nog maar tot en met zondag 27 november.