HOORN - Komende zaterdag, 5 oktober, is het exact een halve eeuw geleden dat de eerste aflevering van Floris werd uitgezonden. Zondag 27 oktober is de allerlaatste dag dat de tentoonstelling “Floris, 50 jaar jeugdheld” in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn te zien is. Vanwege de grote belangstelling en enthousiaste reacties was de expositie al verlengd.

Het museum had allerlei items verzameld of nagemaakt, van middeleeuwse meubelen tot toortsen, van kasteelmuren en –torens tot een kerker, van kleding tot wapens als zwaarden en schilden. De weinige ‘props’ die nog van de opnames in 1968 over waren, zijn er ook te zien. En vele honderden zwartwit- én kleurenfoto’s die in archieven zijn opgeduikeld. Veel van deze objecten gaan nu naar Kasteel Doornenburg in Gelderland waar toen opnames zijn gemaakt. Voor het ‘speelkasteel’ zoekt het museum nog een mooie plek.

Legendarische Nederlandse jeugdserie
De legendarische Nederlandse jeugdserie uit 1969, met Rutger Hauer in de titelrol, trekt nog steeds nieuwe generaties liefhebbers. Op zondagavond 5 oktober werd de eerste aflevering van Floris op de Nederlandse televisie uitgezonden. Heel Nederland keek naar fakir Sindala en ridder Floris. Bijna drie miljoen zagen de eerste aflevering.

Floris boek nu € 14,95
Het prachtige en volledige boek “FLORIS, Het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie” van Jaap Kooimans is nu voor slechts € 14,95 te koop in de museumwinkel van het Museum van de 20e Eeuw of via hun webshop: https://www.museumhoorn.com/13645843/boek-floris . Heel veel foto’s en alle informatie op maar liefst 382 pagina's.

Floris is een Nederlandse televisieserie, geregisseerd door Paul Verhoeven, met in de hoofdrollen Rutger Hauer (1944-2019) als Floris en Jos Bergman als zijn metgezel, de Indiase fakir Sindala. De serie werd opgenomen in en rond de Gelderse kastelen Hernen en Doornenburg en werd in 1969 uitgezonden.

De tentoonstelling “Floris, 50 jaar jeugdheld” in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn is nog tot en met zondag 27 oktober 2019 te zien. www.museumhoorn.nl