HOORN - Ik vind het allermooiste aan mijn beroep dat je bij een gezin op hun intiemste moment bent, de bevalling. Het is zo liefde vol en mooi om daar elke keer bij te mogen zijn.


Waarom hou je van je beroep?

Ik vind het aller mooiste aan mijn beroep dat je bij een gezin op hun intiemste moment bent, de bevalling. Het is zo liefde vol en mooi om daar elke keer bij te mogen zijn. Ik vind het mooi om het gezin te zien groeien in de loop van de week. Meestal zijn ze in het begin heel voorzichtig en zijn ze nog een beetje bang. Op die momenten ben ik blij dat ik hun dat stukje vertrouwen kan geven. Als ik ze dan aan het eind van de week zo vol vertrouwen zie, dan denk ik, hier kan ik met een gerust hart de deur uit. Waar ik ook zo van kan genieten is rust geven aan het gezin in de kraamweek, het laten genieten van hun nieuwe wonder en het gezin lekker te verwennen met fruithapjes en het schoonhouden van hun huis.

Waarom heb je gekozen voor de kraamzorg?

Het begon al heel vroeg, mijn liefde voor baby's/ poppen. Toen mijn broertje werd geboren was ik er al heel snel bij (toen 2 jaar oud). En als mijn moeder mijn broertje de borst ging geven zat ik er naast met mijn pop aan de borst. Als mijn broertje verschoond werd, moest ik dat ook bij mijn pop doen. Ik ben altijd al erg zorgzaam geweest en heb altijd gezegd, later wil ik met baby's werken. Zo gezegd zo gedaan.

Wat is je meest bijzondere ervaring als kraamverzorgende?

Mijn meest bijzondere ervaring is dat ik in het ziekenhuis bij een keizersnede mocht zijn en het kindje mocht aanpakken. Ik zie het eigenlijk alleen maar anders, via de natuurlijke weg. Dit was ook heel mooi en ontroerend om te zien en mee te maken! Maar ook alle bevallingen die ik mee gemaakt heb zijn bijzonder, elke bevalling is anders en zo blijft elke bevalling mooi en ontroerend.

Wat zou je aan je toekomstige collega willen meegeven?

Elk gezin is anders, je komt in veel culturen en dat maakt dit beroep ook uitdagend. Je leert veel, ook van de gezinnen. Soms moet je schakelen, dingen uitleggen met handen en voeten en soms wat woordjes Engels. Ook al denk je dat je het niet kan, je komt er samen wel uit. Probeer ook in lastige situaties sterk te blijven.

Wil je meer weten over het werken in de kraamzorg of de omscholing tot kraamverzorgende? Bekijk dan onze website werkenindekraamzorg.nl