HOORN - In de kerstvakantie biedt het Westfries Museum een familieprogramma rond het thema Winters van weleer. Buiten, op de Roode Steen, ligt een overdekte ijsbaan. Binnen kun je kennismaken met de Kleine IJstijd en het winterplezier in de 17e eeuw. Het hele museum is in kerstsfeer. We hebben ons mooiste porselein van zolder gehaald. Op diverse plekken vind je feestelijk gedekte tafels.


De winters in de Gouden Eeuw waren streng en duurden lang. Ze staan daarom bekend als de Kleine IJstijd. Van 20 december tot en met 6 januari kan je in het museum een kijk- en doetocht doen. Daarmee kom je van alles te weten over de Kleine IJstijd. Zoals het spannende verhaal van de vlucht over de bevroren Zuiderzee van Lambert Melisz en zijn moeder. Dit verhaal speelde zich af in de 80-jarige oorlog met de Spanjaarden.

Knutselen
Op je tocht door het museum kom je allerlei bijzondere voorwerpen tegen. Op schilderijen, maar ook in het echt. In de Kinderkamer staat een prachtige duwslee met schilderingen van de Koepoortsweg, een belangrijke weg in Hoorn. Natuurlijk kan er deze vakantie ook geknutseld worden. Wie wil er nou niet zijn eigen gelukspoppetje maken?

Speurtochten het hele jaar door
Vanaf eind december kun je in het museum het hele jaar door een speurtocht doen. We hebben er twee: de Hondjesspeurtocht en de Eenhoornspeurtocht. De kijk- en doetochten zijn allebei geschikt voor alle leeftijden. Omdat de Hondjesspeurtocht wat korter is, is deze iets geschikter voor kleine kinderen. Met de Eenhoornspeurtocht kom je ook in de tuin van het museum.

Tot 18 jaar gratis
Jeugd tot 18 jaar mag gratis naar binnen. Alleen volwassenen betalen. De speurtochten en vakantieactiviteiten zijn eveneens gratis.

Museum met ijsbaan
Het Westfries Museum is een Museum van de Gouden Eeuw. Net als het prachtige gebouw van het museum, het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC.Het museum ligt midden in de historische binnenstad aan het gezellige plein de Roode Steen. Vanaf 7 december tot en met zaterdag 5 januari ligt hier een overdekte schaatsbaan