ZWAAG - Justitie weet nog niks van de plannen die het kabinet heeft om de gevangenis in Zwaag te sluiten. "Ik weet niet waar deze informatie vandaan is gehaald", aldus een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Gevangenissen in Nederland hebben al langere tijd te kampen met leegstand, maar het kabinet wilde locaties nooit sluiten. Beslissingen hierover werden dan ook uitgesteld. Nu willen ze toch de locaties Zwaag, Zeist, Zoetermeer en Almere sluiten omdat het aantal gevangenen daar al jaren daalt. Eveline Petit van DJI weet echter van niks. "Ik kan nog niks bevestigen, want er is nog geen besluit genomen. Ik weet ook niet of er onderzoek is gedaan."

Ook de gemeente Hoorn is verrast door het nieuws. "Het was nog niet de bedoeling dat het nieuws publiekelijk bekend werd gemaakt. Wij kennen alleen een zwarte lijst waar de locatie Zwaag niet opstond", legt een woorvoerder uit. "We proberen nu de feiten te achterhalen. Daarna komen we met een schriftelijke verklaring."

De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, wil echter nog niet bevestigen of de gevangenissen dicht gaan. "Het besluit is nog niet genomen", zegt een woordvoerder tegen de krant. De Tweede Kamer wordt voor het zomerreces geïnformeerd over de plannen van minister Dekker. Dat zou binnen de komende drie weken moeten gebeuren.

Stukje reizen

De belangenorganisatie voor (ex-)gedetineerden Bonjo zegt dat er een lijstje bestaat waar Zwaag wél al twee jaar op staat. "Maar het is maar de vraag of Sander Dekker dit lijstje hanteert", aldus de woordvoerder. De eventuele sluiting zou nauwelijks problemen veroorzaken voor gevangenen, maar wel voor de familie. "Als mensen die in de buurt van Zwaag wonen naar Sittard moeten, dan is dat wel een stukje reizen voor een bezoek."