HOORN – Om alle 70 medewerkers, op drie na allemaal vrijwilligers, op één foto te krijgen voor het 25-jarig jubileum, dat was nog wel een klusje. Maar het lukte fotograaf Benno Ellerbroek tijdens de feestelijke avond in het Museum van de 20e Eeuw. In april 1994 opende het aan de Hoornse Bierkade de deuren en nu zit het nostalgische museum al weer bijna acht jaar op het Oostereiland.

Trots zijn ze best een beetje bij het museum dat medio dit jaar de 1-miljoenste bezoeker verwacht. Begonnen als een idee van Hans Stuijfbergen met een collectie van 1500 objecten in bruikleen, is het 25 jaar later een bekend en populair museum met zo’n 30.000 items in eigendom. De museumdirecteur is vooral trots op het feit dat ze met een voor musea bescheiden subsidie en met slechts 2,5 FTE betaalde medewerkers toch 362 dagen per week open zijn en zeer positieve beoordelingen van de bezoekers ontvangen.

Praatpaal
Maandag 1 april (de echte verjaardag) toasten de medewerkers op het bereikte succes. Voor museumdirecteur waren er nog enkele verrassingen waaronder de schenking van een heuse ANWB-praatpaal. Genietend van een buffet in het eigen pand blikten de medewerkers terug op 25 bewogen maar mooie jaren.

Van Floris tot Telekids
Ook in 2019 gaat het Museum van de 20e Eeuw op volle kracht door. Hans Stuijfbergen: “In februari hebben we een prachtige expositie geopend over de beroemde TV-serie Floris uit 1969. Geheel in onze traditie is deze ook voor kinderen leuk. Verder is nu in een zaal een unieke Märklin treinen-collectie uit de jaren 1900 tot 1950 te zien en dit najaar gaan we een feestelijke tentoonstelling wijden aan het beroemde zaterdagochtendprogramma Telekids, precies 20 jaar na de laatste uitzending en 30 jaar na de start.

Speel- en Spelzaal
Vanaf de MuseumWeek (8 t/m 14 april) heeft het museum een Speel- en Spelzaal met o.a. 100 Monopoly-spellen uit de hele wereld. Daar kunnen kinderen en (groot)ouders ook andere bordspellen spelen en kan uitgebreid geknutseld worden rond de thema’s van de wisselexposities.

www.museumhoorn.nl