HOORN - Sinds kort kun je deze leus zomaar tegenkomen op straat in de wijk Kersenboogerd. Het bewonersinitiatief 'Schoon met een Sjabloon' wil inwoners met opvallende uitingen op straat overtuigen om afval en peuken niet meer op straat te laten zwerven. Op vrijdag 25 juni heeft inwoonster Margreet Aartsen, die het initiatief bedacht heeft, de eerste uiting samen met Wethouder Samir Bashara geplaatst.

Puur Hoorn heeft via het platform van Voor een mooie stad, inwoners gevraagd naar duurzame ideeën voor de Kersenboogerd. Met het idee 'green graffiti' wordt met tijdelijke krijtverf die afbreekbaar is, aandacht gegeven aan zwerfafval, peuken en niet aangemeld grof afval op straat. Samen met inwoners zijn verschillende ontwerpen voor sjablonen bedacht.

Niet hier maar daar
Peuken en afval horen niet op straat maar in de afvalbak. Uit gemak en gewoonte wordt vaak grof afval op straat of bij ondergrondse containers geplaatst, zonder dit aan te melden bij HVC. Het afval wordt vervolgens niet opgehaald en blijft lang liggen. Soms is het niet eens bewust gedaan. Het aanmelden van afval bij HVC is gratis en kan eenvoudig online. Door mensen hier weer op te blijven wijzen hopen de initiatiefnemers gedrag te veranderen. Het korte en makkelijk te onthouden webadres meldafval.nl draagt hier hopelijk aan bij. Op vrijdag 25 juni heeft inwoonster Margreet Aartsen, die het initiatief bedacht heeft, de eerste uiting samen met Wethouder Samir Bashara geplaatst. "Afval hoort niet op straat en in onze parken. Met dit unieke idee worden mensen bewust gemaakt dat afval niet op straat hoort. Wijkbewoners laten hiermee zien dat ze graag in een schone buurt wonen." Aldus Wethouder Samir Bashara, die namens Puur Hoorn het initiatief steunt.

Slecht voor plant en dier
Naast dat zwerfafval en peuken op straat zorgen voor een minder fraai straatbeeld, gaan dieren er ook mee aan de haal. Het trekt ongedierte aan en vogels verspreiden het verder door de stad. Een groot deel van het afval bestaat uit plastic en zelfs in het filter van een peuk kom je plastic tegen. Plastic breekt nauwelijks af in de natuur en blijft daardoor jaren liggen totdat het uiteen valt in kleine stukjes microplastics. Om deze stukjes is laatste tijd veel te doen vanwege de negatieve effecten op de natuur.

Help mee
Inwoners en kinderen uit de wijk Kersenboogerd kunnen ook helpen met het plaatsen van de sjablonen. Hoe dit precies werkt lees je op de website vooreenmooiestad.nl/sjabloon