HOORN - Bij het Westfries Museum staan sinds 11 juli twee unieke Gouden-Eeuwkostuums waarmee bezoekers hun eigen Gouden Eeuw-selfie kunnen maken. De kostuums voor Dirk & Dirkje zijn gemaakt door kunstenares Ella Siekman naar een idee van Sigrid van der Meulen. De Hoornse wethouder Samir Bashara van cultuur en programmacurator Yvonne Molenaar van Rijksmuseum Muiderslot maakten als eersten een selfie.

Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. ‘Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Zo simpel is het! Met de hashtag #dirkdirkjehoorn gaan de foto’s via de sociale media zo de hele wereld rond. Dat is toch een prachtig idee.’

Precies zoals bedacht
Sigrid is creatief én een organisator. Vergunningen aanvragen, logo’s verzinnen, publiciteit regelen? Ze draait er haar hand niet voor om. ‘Alleen kostuums maken, dat kan ik niet’, vertelde ze bij de opening. In de Hoornse kunstenares Ella Siekman vond ze een partner die de kostuums precies zo groots en opvallend tot leven kon brengen als Sigrid in haar hoofd had.

Weerbestendig
Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. ‘Voor de Dirk & Dirkje-kostuums heb ik me laten inspireren door schilderijen uit de 17e eeuw. Maar het zijn zéker geen reproducties. Ik houd ervan om beeldbepalende vormen te benadrukken. Een beetje overdrijven mag best. ’ Extra uitdagend was dat de kostuums weerbestendig moesten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.
Dankzij een geslaagde crowdfundingactie zijn de kostuums precies zo geworden als de initiatiefneemsters voor ogen stond.

Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia. Kijk voor meer informatie op wfm.nl.