HOORN - Naasten en mantelzorgers van mensen met dementie krijgen de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het voelt om beginnende dementie te hebben. Zorgorganisatie Omring en gemeente Hoorn hebben dementie-simulator Into D’mentia naar Hoorn gehaald en bieden deze ervaring gratis aan hen aan. Dit helpt naasten en mantelzorgers in hun begeleiding en ondersteuning van mensen met dementie. Er zijn nog plekken vrij tussen 21 en 29 september om deze unieke ervaring te beleven.


Into D’mentia
Into D’mentia is een mobiele container waarin een woonkeuken is nagebouwd. Door een slimme inrichting en audiovisuele elementen wordt de bezoeker ondergedompeld in de wereld van iemand met beginnende dementie. Men ervaart diverse symptomen, zoals desoriëntatie in de tijd en ruimte en geheugenverlies. Deze ervaring duurt ongeveer 25 minuten en wordt direct gevolgd door een nagesprek van 25 minuten. In dit gesprek is er aandacht voor de emoties die men heeft ervaren. Ook kunnen bezoekers zich aanmelden voor een vervolgbijeenkomst waar in groepsverband (met andere mantelzorgers) de ervaringen kunnen worden gedeeld.

Ervaringen met Into D’mentia
‘Als je zelf ervaart hoe het is om met dementie te leven, snap je het beter, toon je meer begrip, en ervaar je de zorg als minder zwaar. Daardoor kun je betere begeleiding en ondersteuning bieden.’ Dit zijn ervaringen van bezoekers van Into D’mentia, en dit zijn ook de redenen dat Oming en gemeente Into D’mentia naar Hoorn hebben gehaald. De gemeente biedt mantelzorgers en naasten van mensen met dementie in Hoorn de mogelijkheid Into D’mentia te bezoeken. Ook voor zorgprofessionals is het zeer waardevol om deel te nemen aan de simulatiecabine. Daarom biedt Omring haar medewerkers die werken met mensen met dementie ook de mogelijkheid om Into D’mentia te bezoeken.

Meer informatie en aanmelden
Van vrijdag 21 september tot en met zaterdag 29 september kunnen mantelzorgers en naasten van mensen met dementie in Hoorn Into Dmentia bezoeken bij Sportcentrum Hoorn. Het is nodig om van tevoren een plek te reserveren. Men kan zich aanmelden via: www.dementievriendelijkhoorn.nl

Dementievriendelijkhoorn.nl
Into D’mentia is een van de activiteiten die in Hoorn worden georganiseerd op het gebied van dementie. Op de website www.dementievriendelijkhoorn.nl vindt u een overzicht van de verschillende activiteiten en vormen van hulp en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten in de gemeente Hoorn.