HOORN - Gisterenavond, donderdag 24 november, vond in samenwerking met Theatergroep PlayBack een interactieve ouderavond plaats over drank en drugs bij Copernicus SG in Hoorn.

‘Sophie wil graag wat drank op haar zestiende verjaardag. Omdat er ook jongens van achttien jaar bij zijn, zegt zij. Haar moeder verbiedt dit: jongeren mogen immers pas drinken als ze achttien zijn. Maar volgens Sophie komt er dan niemand op haar feest. Zonder drank hoeft ze geen feest. De vader van Sophie vindt het wel kunnen, een kratje.

Wat doe je als ouders?’
Dit is een scene uit de interactieve voorstelling ‘Onder Invloed’, voor veel ouders van tieners een herkenbare situatie.

De organisatie van de ouderavond was in handen van de ouderraad van de Copernicus: ‘Na een aantal jaren waarin COVID-19 de nodige beperkingen tot gevolg had, was het eindelijk weer mogelijk om een informatieavond te organiseren. Dit doen we als ouderraad dan ook graag. We proberen altijd een actueel en relevant thema te kiezen en dat is voor dit jaar 'drank en drugs' geworden.’

Als vanouds kwam theatergroep PlayBack naar school om alle ouders/verzorgers op verrassende, humoristische, maar ook overtuigende manier alledaagse situaties tussen ouder en kind te laten zien, die gaan over drank en drugs. Ook werden handvatten aangereikt aan ouders om met hun tiener in gesprek te gaan over dit soort lastige onderwerpen. De acteurs hadden voortdurend interactie met de zaal en enkele ouders werden ook daadwerkelijk onderdeel van de voorstelling. Zo ging een vader uit de zaal in gesprek met ‘zijn’ puberdochter (één van de acteurs) over zijn stelling dat een feestje ook leuk kan zijn zonder alcohol en dat haar vrienden dan evengoed op haar feestje willen komen.

De ouderraad van de Copernicus kijkt terug naar een energieke, leerzame en humoristische avond over een heel serieus onderwerp.

Pol Hinke, directeur Copernicus SG, zegt naar aanleiding van gisterenavond het volgende:

‘Je ziet aan de reacties van ouders op deze avond dat die een onderwerp is waar het over gaat in gezinnen waar pubers deel van uitmaken. Ik ben blij met een actieve ouderraad die een avond als deze organiseert, zodat ouders hier ook over met elkaar in gesprek kunnen. Het helpt als je merkt dat andere ouders ook vragen hebben over wat je wel en niet kunt toelaten bij je puber.’