HOORN/EDAM - Zo min mogelijk hinder bij werkzaamheden, daar streeft de provincie naar. Slimme technieken kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren, zeker ook al in de vroege projectvoorbereiding. Naar verwachting vervangt de provincie in 2025 twee bruggen in de N247 tussen Edam en Hoorn. Dat duurt nog even, maar nu al vindt ‘slim’ onderzoek plaats waarmee het projectontwerp nauwkeurig kan worden ingevuld. Een goede voorbereiding is alles.


‘Smart Mobility’-onderzoek: mei/juni

De provincie zet van 28 mei tot en met 2 juni 2022 camera’s in langs de N247 tussen Edam en Hoorn, die de verkeersbewegingen in beeld brengen. Er worden bij de noordelijke en zuidelijke brug langs de N247 (Hoornse Jaagweg en Provincialeweg) op 24 mei camera’s geïnstalleerd. Met de uitkomsten van het onderzoek is er straks inzicht in aantallen weggebruikers en hun routekeuzes. Die ‘slimme’ analyses zijn bedoeld voor de ontwerpfase. Zodat het uiteindelijke werk in 2025 slim, veilig en met zo min mogelijk hinder uitgevoerd kan worden.

Slimme metingen mei/juni: minimale hinder

De cameraopnamen die van 28 mei tot en met 2 juni worden gemaakt, leveren geen hinder voor weggebruikers. De installatie van de camera’s is op 24 mei vanuit de berm; mogelijk geldt dan een snelheidsbeperking.

Alleen voor verkeersanalyse

Vanzelfsprekend is de privacy van elke weggebruiker op de N247 gewaarborgd. Ook als er camera’s langs de weg staan. Slimme camera’s zien geen personen of ‘live beelden’: de slimme software herkent een object zoals een auto, wandelaar of fiets. De persoon zelf is onherkenbaar. Beelden worden niet opgeslagen.

Vervanging beide bruggen: 2025

De provincie verwacht rond de zomer van 2025 de noordelijke en zuidelijke brug in de N247 tussen Edam en Hoorn te vervangen. Zodra meer bekend is over de planning en werkwijze van het N247-bruggenproject bericht de provincie hierover.