HOORN - Meer dan vijftig kunstwerken van bijna twintig verschillende kunstenaars over Indië vormen letterlijk een Indisch palet. Hun verschillende stijlen en technieken, de tijd waarin ze werkten, de vorm van hun kunst zijn samen een veelkleurig mozaïek. Het Westfries Museum in Hoorn exposeert van 10 februari 2019 tot en met 10 juni “Indisch Palet”. Op deze tentoonstelling zijn ruim vijftig werken te zien van toonaangevende kunstenaars, onder wie de Noord-Hollandse Maria de Ruiter de Witt. De werken zijn ter beschikking gesteld door kunstverzamelaars Rob Colauto en zijn vrouw Yvonne van Peperstraten. Hun collectie Indische kunst wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en meest gevarieerde van Nederland.

In “Indisch Palet” is werk te zien van zo’n twintig verschillende kunstenaars, voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Daaronder zeven topstukken van de schilder Isaac Israëls en werken van Pieter Ouburg, Dolf Breetvelt, Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Johannes ten Klooster. Daarnaast is er werk te zien van drie nog levende kunstenaars: Maria de Ruiter de Witt, Zhang Din en I Wayan Mudana.

Gefascineerd door Indië
Met “Indisch Palet” wil het museum vooral de fascinatie voor Indië laten zien van verschillende Nederlandse kunstenaars die daar hebben gewoond en gewerkt. Het museum brengt de hoogtepunten uit de enorm rijke en gevarieerde collectie van Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten. Naast schilderijen zijn er in “Indisch Palet” ook een bronzen en drie houten beelden te zien.

Boek The Art of collecting
Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een boek over de passie van het kunst verzamelen: “The Art of collecting”. Bea Brommer, internationaal expert op het gebied van Indonesische kunst en geschiedenis, interviewde voor het boek naast Rob Colauto en Yvonne Peperstraten ook andere kunstverzamelaars. Ook de 2 februari overleden oud-directeur van het Westfries Museum, Ruud Spruit, werkte aan het boek mee. Hij is een groot kenner van de Indonesische historie en Indonesische kunst.

400 jaar Batavia
De eerste tentoonstelling met werk van het echtpaar Colauto van Peperstraten was bijna dertig jaar geleden in het Westfries Museum te zien onder de titel “Indonesische Impressies”. Dat topstukken uit de sinds de jaren tachtig in samenstelling veranderde Collectie Colauto in 2019 opnieuw in Hoorn zijn te zien, is geen toeval. In 2019 is het 400 jaar geleden dat Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte. Voor het Westfries Museum is dat aanleiding om Nederlands-Indië in 2019 centraal te stellen in de tentoonstellingsagenda. Kijk voor meer informatie over “Indisch Palet” op: https://wfm.nl/indisch-palet
Meer informatie over het ontstaan van de collectie Colauto vindt u op : https://wfm.nl/colauto

Westfries Museum
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Kijk voor openingstijden en bezoekersinformatie op: https://wfm.nl