HOORN - Als je winkel te klein wordt, ga je op zoek naar wat anders. Dat is wat Sasja en Bert de Boer uit Opmeer dan ook deden. Op 1 september is het zo ver, hun droomwinkel met wol en garen opent de deuren in het centrum van Hoorn. En voor wie de week van de opening (1 tot en met 4 september) langskomt zijn er verschillende openingsacties en is er een speciale goodybag.

Corona bracht ons veel nieuwe klanten
Vier jaar geleden begon Sasja met haar wolwinkel in Spanbroek, het dorp dat zij tot op heden nog altijd hun thuis mogen noemen. Hun eerste winkel stond vol met wol en garen maar werd al snel te klein. Sasja "Twee jaar geleden besloten we naast onze winkel ook importeur van het het wolmerk Bobbiny te worden. Dit liep zo goed dat we verder keken naar iets met meer opslagruimte. Hierdoor kwamen we op het bedrijventerrein Veken in Opmeer terecht." In Opmeer hadden Sasja en haar man Bert, die Sasja ondertussen bijna fulltime ondersteunt, een klein gedeelte van hun pand omgebouwd als winkel. Tijdens corona is de winkel bijna volledig gesloten geweest. "We gingen ons focussen op onze webshop in verband met de maatregelen en besloten eigenlijk met de fysieke winkel te stoppen. We kregen alleen zo veel commentaar van klanten dat we toch langzaam weer open gingen. Eert één keer per maand, toen twee keer per maand en vervolgens elke vrijdag. En elke vrijdag hadden we weer nieuwe mensen over de vloer." gaat Sasja verder.

De klantbeleving
"Veel van onze klanten komt uit Hoorn of omgeving, het was voor ons een vrij logische stap om ons magazijn in Opmeer volledig als magazijn te houden en een winkel in het centrum van Hoorn te beginnen. We doen veel aan social media zoals Facebook en Instagram, maar een groot deel van onze doelgroep zit niet op social media. Met onze winkel hopen we ook hen op een goede manier te bereiken. De beleving, het zien en het voelen, dat is bij onze producten toch belangrijk."

Breien en haken
In de winkel verkoopt het stel verschillende merken wol en garen. Zelf zijn ze groothandel van het wolmerk Bobbiny, welke dan ook volop in de winkel te vinden is. Daarnaast verkopen ze ook vele soorten garens van Durable, Scheepjes, Katia en Wood Addicts, die elk half jaar met een nieuwe kleurencollectie komt. Onlangs is Sasja begonnen met het maken van leerproducten. "We hebben een eigen lasermachine in Opmeer waarmee we onder andere gepersonaliseerde labels, handvatten en tashengels kunnen maken. De lasermachine gebruiken we ook voor houtproducten. Hierbij kun je denken aan geboortevlaggen en macramewandframes."

Workshops
Sasja kan niet wachten tot de coronamaatregelen nog verder versoepelen. "We hopen in de toekomst, wanneer de maatregelen het toelaten, weer verschillende creatieve dingen te organiseren. Momenteel is het lastig om workshops te houden omdat we de anderhalve meter niet kunnen houden. Ik moet toch dingen kunnen uitleggen en laten zien, met kleine pennen of naalden is dat lastig om op anderhalve meter te doen. Wel hebben we twee keer in de week met een kleine groep een haakmoment in de winkel."

Creatief bezig zijn

Het geven van de workshops doet Sasja denken aan hoe zij zelf 'in het vak is gerold'. "Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Voorheen werkte ik op Schiphol en in die periode deed ik een workshop bloemetjes haken bij iemand anders. Ik dacht even een avondje wat creatiefs te leren maar was meteen verkocht. De hobby groeide uit. Ik begon zelf workshops te geven in de winkel van een vriendin tot ik zelf de stoute schoenen durfde aan te trekken en volledig voor mezelf ging werken. Het was de bedoeling dat ik open was tijdens de schooluren van de kinderen, zodat ik naast mijn werk ook nog voldoende tijd had om met mijn kinderen door te brengen. Dit was echter van korte duur." Lacht Sasja. "Het was al snel zo een succes dat ik hele dagen moest werken. Mijn man Bert kwam mij helpen en ondertussen werken nu ook Marion, Adinda en Nicole voor ons. Onze oudste zoon Björn loopt drie dagen per week bij ons stage, we zijn dus uitgegroeid naar een echt familiebedrijf.

Bezige bij

Dat Sasja een bezige bij is blijkt wel uit het feit dat zij naast de groothandel en de winkel ook nog twee boeken heeft uitgebracht. "Het zijn echte Bobbiny haakboeken met verschillende woonaccessoires waar men inspiratie in op kan doen. Vloerkleden, manden, plantenhangers, je kan het zo gek niet bedenken of het is met Bobbiny te maken. Het maken van mijn laatste boek was tijdens corona een goede bezigheid."

Wolwinkel Hoorn - By Sas

Inspiratie kan men ook in de winkel op doen, hier zijn verschillende haak, brei en macramé producten te vinden. De winkel is elke dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur, en op zaterdag van 09.30 tot 17.30 uur geopend. Donderdag koopavond 21.00 uur.