HOORN - Sylvia Veld heeft de Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven Penning ontvangen voor haar getoonde moed, omdat ze zelf haar verkrachter opspoorde. De Hoornse kreeg de onderscheiding van de naamgever zelf, die ook voorzitter is van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

"Het voelt heel dubbel. Het is voor heldenmoed, maar zo ziet ik het zelf niet. Maar ik vind het mooi om deze penning te krijgen", aldus Sylvia.

Sylvia kwam in het nieuws nadat bleek dat niet de politie, maar voornamelijk zijzelf verantwoordelijk was voor het opsporen van haar verkrachter. Na een avondje stappen in Hoorn, werd ze aangevallen door Mohamed M. Ze voelde zich niet serieus genomen toen ze aangifte deed, en ging samen met familievriend Robert Vinkenborg op onderzoek uit.

M. had ook haar telefoon gestolen, maar via de computer kon ze deze blijven volgen. Ze zag dat dat hij haar dating-app gebruikte. Door hem te verleiden via een dating-app, wist Sylvia te achterhalen waar haar verkrachter woonde. Pas maanden later werd M. gearresteerd. De politie heeft erkend fouten te hebben gemaakt en te werken aan veranderingen.

Uiteindelijk werd Mohamed M. veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor poging tot verkrachting. Daadwerkelijk verkrachting kan niet worden bewezen. Ook wordt de man van Somalische afkomst het land uitgezet.

'Vind haar doortastendheid en moed fantastisch'
Pieter van Vollenhoven is onder de indruk van het verhaal van Sylvia. "Wat haar is overkomen en hoe ze zich heeft gered is al moedig, en getuigt van doorzettingsvermogen. Maar de tragedie is dat de politie haar erg in de steek laat. Maar door haar toedoen is de dader gepakt. Dus ik vind haar doortastendheid en moed fanstastisch."

"Dat zijn mooie woorden, dat doet me wel wat", reageert Sylvia. "Ik ben in ieder geval blij dat mijn verhaal weer onder de aandacht is. Want de zedenpolitie heeft wel wat verbeteringen doorgevoerd, maar nog lang niet genoeg. Maar er loopt nog een groot landelijk onderzoek. Hopelijk komt daar nog wat uit."