Hoorn - Op zaterdag 20 april 2024 is het internationale Record Store Day. Op die dag vieren platenzaken wereldwijd jaarlijks hun liefde voor de muziek op vinyl. Binnenstadondernemers Brenda en Nick Staphorst van Uptown Records wilden Record Store Day in Hoorn dit jaar groots aanpakken en benaderden diverse collega-ondernemers en culturele organisaties om aan te haken. Het resultaat: een uitgebreid programma met allerlei muziekgerelateerde activiteiten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat! Het complete programma staat op www.recordstoredayhoorn.nl.

Van een ‘bring your own record café’ bij GOOS tot een workshop schilderen op vinyl bij Kunstkantoor Bild. En van een actie met Elton John sokken bij De Voetiek tot de film ‘Back to black’, over het leven van Amy Winehouse, bij Cinema Oostereiland: RSD Hoorn 2024 heeft het allemaal. “Het programma begint al om acht uur ’s ochtends”, vertelt Nick Staphorst. “Dan openen wij onze deuren voor alle vinylliefhebbers die dan al in de rij staan om die ene speciale RSD-release te scoren – inclusief wethouder Arthur Helling die RSD Hoorn officieel komt inluiden. Voor alle vroege vogels hebben we heerlijke croissantjes van De Bakker van Hoorn en verse koffie van De Smaak van de Streek.”

Originele combi’s

Record Store Day zit vol met dergelijke mooie samenwerkingen. “Muziek verbindt mensen en dat iets dat we in de huidige tijd goed kunnen gebruiken”, vindt Brenda Staphorst. “Dat leverde een aantal originele combinaties op. Bij de SPAR is bijvoorbeeld een deel uit de collectie van het Stones Museum Hoorn van Bas de Vries te zien, onder het genot van een gratis kopje koffie of thee. In Cinema Oostereiland is die middag bovendien een speciale voorpremière te zien van de docu ‘The Stones and Brian Jones’, die pas vanaf 25 april echt gaat draaien. Dat haakt daar weer mooi op aan. En onder het motto ‘Eten in de kerk, rocken in de kerk’ kun je bijvoorbeeld een speciaal RSD-diner bij The Saint reserveren voordat je in de Oosterkerk naar ‘Church Organ Rockin’ gaat. Bij Botman Audio kun je je favoriete lp gratis laten schoonmaken en beluisteren op hun supersonische apparatuur, met gratis iets lekkers als je bij 30ml bij een take away koffie of thee koopt. Hoe leuk is dat?”

Live muziek

Natuurlijk is er op verschillende momenten op de dag ook live muziek. “We vinden het superfijn dat we Engel en Just bij ons in de zaak hebben, ter ere van de vinyl release van Engel & JUST’s eerder verschenen album ‘Souvenirs’”, vertelt Nick enthousiast. “Daarvóór komen de mensen van Wallplug bij ons langs, dus dat gaat die middag een mooi hiphopfeest worden. Bij pop-up museum Expoost gaat Mr Dark Horse Unplugged spelen en even verderop bij Bruggeman Mode treedt Zach Steiner op. En bij de buren van De Spellenhoorn verzorgt Mila Roosendaal live de muzikale omlijsting van een XL versie van het populaire muziekspel HITSTER. Echt zó tof!”

Opstapje naar meer?

Op verzoek van Brenda en Nick Staphorst nam Irma van der Lubbe van Irma Regelt een groot deel van de organisatie van het evenement op zich – zij organiseert sinds ongeveer een jaar de instore concerten in de platenzaak. “Alle partijen die ik sprak stonden er heel erg voor open om samen iets moois neer te zetten in de stad”, vertelt ze. “Reden voor Ondernemers Stad Hoorn om een financiële bijdrage te leveren. We hebben nog veel meer originele ideeën, hopelijk kunnen we volgend jaar een nog groter aantal ondernemers en culturele organisaties bij het project betrekken. Maar eerst maar eens genieten van deze komende editie op zaterdag 20 april!” www.recordstoredayhoorn.nl.

PROGRAMMA

08.00 uur Opening door wethouder Arthur Helling bij Uptown Records

09.30 – 17.00 uur Elton John sokken van Happy Socks in the spotlight bij De Voetiek

09.30 – 17.00 uur Op de foto met Elvis Presley bij Ooms Feestwinkel, met actie

10.00 – 17.00 uur Stones Museum Hoorn bij de SPAR, met gratis koffie

10.00 – 10.30 uur Workshop ‘Schilderen op muziek’ bij Kunstkantoor Bild.

10.00 – 17.00 uur LP-luistersessies bij Botman Audio, met actie 30ml

12.00 – 12.30 uur Workshop ‘Schilderen op muziek’ bij Kunstkantoor Bild.

12.00 – 17.00 uur ‘Bring your own record’ café bij GOOS, met actie

12.30 – 13.00 uur Optreden Wallplug bij Uptown Records

13.30 – 14.00 uur Optreden Mr Dark Horse (Unplugged) bij Expoost

14.00 – 14.30 uur Optreden Zach Steiner bij Bruggeman Mode

14.30 – 15.00 uur Optreden Engel & Just bij Uptown Records

15.00 – 15.30 uur Optreden Zach Steiner bij Bruggeman Mode

15.30 – 16.00 uur Optreden Mr Dark Horse (Unplugged) bij Expoost

16.00 – 17.00 uur HITSTER in het groot bij De Spellenhoorn, met Mila Roosendaal

17.00 – 20.00 uur RSD-diner bij The Saint

17.00 – 18.30 uur The Stones and Brian Jones bij Cinema Oostereiland

20.00 – 22.00 uur Back to Black bij Cinema Oostereiland

20.30 – 22.30 uur Church Organ Rockin’ in de Oosterkerk