HOORN - Op 8 en 9 oktober viert Hoorn de Slag op de Zuiderzee met gratis muziek, vertellingen, theater, historische acteurs en nog veel meer. Op zaterdagavond vindt de opening plaats in de Oosterkerk om 19.00 uur. Daarna, vanaf 20.00 uur, is er een gratis doorlopend programma op zeven culturele locaties in de historische binnenstad. Van de Jan Haring-scene door Theater Op Roet in de Statenpoort tot de vertelling over admiraal Bossu in het Westfries Museum door Ad Geerdink. En van de Syrische danseres Zohor in de Boterhal tot zeeschilders in Pop-up museum Expoost. Op zondag 9 oktober is er voor jong en oud vanaf 12.00 uur van alles te beleven in het havengebied: van de vlag veroveren op de klimmuur tot een bezoek aan de Halve Maen. Speciaal voor dit weekend is het museumschip namelijk even terug in de Hoornse wateren.

Alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het hele programma op

www.slagopdezuiderzee.nl

. Volg de Slag op Facebook en Instagram

Dit jaar wordt de Slag op de Zuiderzee in Hoorn voor het eerst gevierd. Alkmaar heeft zijn Victorie, Leiden viert jaarlijks het Leidens Ontzet en Hoorn viert vanaf nu jaarlijks de vrijheid tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee.

Programma zaterdagavond

Op zaterdagavond 9 oktober start het feest in de Oosterkerk met muziek van onder andere Hailander en het Shantykoor met Monique de Meza. Wethouder Axel Boomgaars opent de avond waarna stadsdichter Levi Noë een ode brengt aan de vrijheid. Vanaf 20.00 uur vindt er op zeven cultuurlocaties in de binnenstad een doorlopend gratis programma plaats. Iedereen kan binnenlopen en genieten van de vertelling 'Rondom de beker van Bossu' in het Westfries Museum, maar ook van muziek en een theatervertelling door Simon Laan in de Bibliotheek. In de Boterhal op het Kerkplein danst de Syrische danseres Zohor en in de Statenpoort wisselt de muziek van De Mannen van Stavast af met de theaterscene Jan Haring, vertolkt door Theater Op Roet. In Museum Expoost in de Nieuwssteeg zingen de Lieve Jongens en houdt Carel Brouwers een filosofische vertelling over de vrijheid. Ook is er een expositie te zien van de Nederlandse vereniging van Zeeschilders. In Hotel Maria Kapel in de Achterstraat vertolkt Julian Wijnstein Tabo Jansz en vertelt hij over de waargebeurde geschiedenis van de donkere 'huisbediende' Tabo. Vanaf 22.30 uur verzorgen Mark & Friends de afterparty in de Oosterkerk.


Ook op zondag feest

Op zondag 9 oktober is er in het havengebied van alles te beleven voor jong en oud. Bekijk het interieur van museumschip de Halve Maen en maak een gratis ritje met de Watertaxi. Schepen van Varend erfgoed, Clean2Anywhere en Allemansend komen naar de Vismarkt, de geuzen waken vanuit hun tentenkamp over de stad en in het lokaal van de Vrijheid kun je genieten van vertellingen. Op de klimmuur pak je de admiraliteitsvlag uit het hoogste punt. En kinderen kunnen aan de slag met lijm en papier: maak je eigen vlag of bouw een scheepje in een fles. Het thema vrijheid zit verweven in het hele programma: iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis te bezoeken.


Kijk voor het hele programma op www.slagopdezuiderzee.nl. Volg de Slag op Facebook en Instagram


Hoe zat het ook alweer?

Het is 1573. Voor de Hoornse kust vindt een epische zeeslag plaats. In de Slag op de Zuiderzee wordt

de Spaanse vloot verslagen, met in de hoofdrol de Hoornse matroos Jan Haring die de vlag uit de

mast van het admiraliteitsschip haalt. Zo weet een kleine man een haast onmogelijk te winnen strijd

toch te keren. Hoorn wint als een van de eerste steden de vrijheid, een tijd van voorspoed breekt aan.

Maar de overwinning is ook een keerpunt in de vaderlandse geschiedenis. De Slag op de Zuiderzee

maakt de weg vrij voor de geboorte van Nederland. Dat is iets om trots op te zijn, en dat gaan we

jaarlijks vieren in Hoorn. Want vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend.