HOORN - De Tweede Wereldoorlog eindigde 75 jaar geleden. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land - ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt voor theaterroutes, tentoonstellingen en vrijheidsmaaltijden: onze vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis. Daar laat het Comité 40-45 Hoorn en de projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn het echter niet bij zitten. Zo kan bijvoorbeeld online herdacht worden in Hoorn op 4 mei. En op 5 mei kunnen we massaal de vlag uithangen in Hoorn. Doe je mee?

Online toespraak van de burgemeester

Er zijn weliswaar Hoornse activiteiten afgelast, maar een aantal worden doorgeschoven naar het najaar. Theater Op de Bon vindt plaats in het Cultureel Weekend op 5 september, en de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend wordt op 21 en 22 november opgevoerd. Maar waar mogelijk wordt in Hoorn rond 4 en 5 mei toch samen herdacht en de vrijheid gevierd. Dat gebeurt gedeeltelijk online, dus gewoon thuis. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar via een Facebooklivestream kan iedereen op 4 mei thuis kijken naar een live-reportage vanuit Hoorn. Ook op de website vrijheidinhoorn.nl is deze uitzending te volgen. Beleef de herdenking met de kranslegging van Eddy Boom, voorzitter van Comité 40-45 Hoorn, en burgemeester Jan Nieuwenburg. Na de speech van de burgemeester klinkt het Wilhelmus op het carillon vanuit de Grote Kerk Hoorn. Daarna volgt de documentaire ‘De oorlog van mijn vader’ van Joost Schrickx die gratis thuis te volgen is.

Heel Hoorn Vlagt op 5 mei
Ook andere zaken worden online vertoond zoals op 5 mei een (eerder opgenomen concert) van het Hoorns Harmonie Orkest, met een woord vooraf door onze burgemeester. Ook de plaatsing van de plaquette op het NS-stationsgebouw voor de weggevoerde joden op 20 april wordt gefilmd en uitgezonden. Daarnaast kunnen we in Hoorn toch gezamenlijk de vrijheid vieren door massaal samen te ‘vlaggen’. Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee? Zo kleuren we de stad en vieren we toch gezamenlijk de vrijheid. Andere zaken houden we nog tegoed. Niet alleen theatervoorstellingen dus, maar ook diverse tentoonstellingen die in het najaar zullen plaatsvinden. Open Joodse Huizen zal de editie van dit jaar verplaatsen naar volgend jaar. De juiste data daarvoor volgen nog.

Lees er meer over op de website vrijheidinhoorn.nl, like ook de facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn voor het laatste nieuws. Want ook dit jaar gaan we vrijheid vieren in Hoorn. Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is - zeker nu niet.