HOORN - Gravures van stadskaarten uit de 17de en 18de eeuw van Nederlandse steden zijn om hun realistische weergave wereldwijd bekend. Zij worden via veilingen aangeboden en gaan regelmatig voor aanzienlijke bedragen over de toonbank. Met name de door zogeheten Afsetters handmatig ingekleurde stadskaarten zijn gewild.

Sinds enkele jaren zijn de gearchiveerde (niet ingekleurde) exemplaren in een hoge resolutie via het Internet gratis te downloaden.

Ik besloot als moderne Afsetter deze kaarten digitaal met een muispen in te kleuren en presenteer met enige trots de stadskaart van Hoorn die in 1649 door Ion Blaeu is uitgegeven in zijn Atlas der steden.

Op deze stadskaart zien we de zeestad Hoorn op haar hoogtepunt in de 17de eeuw, toen de van oorsprong kleine vissersstad was uitgegroeid tot een internationale zeehaven van de VOC. Samen met het nabijgelegen Enkhuizen (waarvan ook een digitaal ingekleurde versie bestaat) profiteerden deze vissershavens van de groeiende handel van onder meer specerijen die door de kooplieden in Amsterdam was aangezwengeld.

Hoorn had in de 17

de

eeuw ongeveer 14.000 inwoners waarvan de meesten ongetwijfeld hun werk hadden gevonden bij de vele economische activiteiten die de handel met zich meebracht.

Zo zien we op de kaart onderhoudswerkzaamheden aan de schepen die in de haven liggen. Rookwolken stijgen op uit de ketels vol met hete teer/pek waarmee de naden van de schepen werden gedicht.

Heel opvallend is de brede kade (Hout Wallen) die aan de zuidzijde langs de kust loopt. Tussen de vele stapels hout langs de waterkant wemelt het van mensen die over de kade wandelen. Dankzij de hoge resolutie van de kaart is het mogelijk om in te zoomen en dan wordt het duidelijk dat tussen de werklieden ook goed geklede kooplieden lopen. Het is een drukke bedoeling en geeft aan hoe belangrijk Hoorn in deze tijd was.

Na 1672 (Rampjaar) kwam er een eind aan deze rijkdom. De bevolking nam af tot een dieptepunt in 1830 toen Hoorn 7.500 inwoners telde.

Met deze digitaal ingekleurde stadskaart kan de zeventiende eeuwse stad Hoorn door haar inwoners opnieuw worden 'beleefd'.

Interesse om deze mooie kaart aan te schaffen? Kijk op https://historischestadskaartenfullcolour.nl/ voor meer informatie.