HOORN - Donderdag 16 februari nam Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, persoonlijk een kijkje in het gesloten Westfries Museum in Hoorn. Daar is de uithuizing van de 36.000 collectiestukken in volle gang: het museum staat namelijk aan de vooravond van een noodzakelijke en ingrijpende restauratie, verduurzaming en verbouwing. Eind vorig jaar kende de provincie hiervoor al een subsidie toe van 780.000 euro. Directeur Ad Geerdink en wethouder Axel Boomgaars leidden Rosan Kocken door het museum en toonden haar de ingepakte Schuttersstukken met het metershoge luik waardoor ze naar buiten worden vervoerd. Met TPAHG-architect Boudewijn van Langen presenteerden ze hoe dit monumentale erfgoed voor toekomstige generaties bewaard wordt. Rosan Kocken: "Straks is het museum klaar voor de toekomst. Zo behouden we het monument en de omvangrijke collectie voor de huidige en toekomstige generaties."

De 'Nachtwacht van Hoorn' worden de schilderijen genoemd: de Westfriese Schutterstukken van het Westfries Museum gemaakt door meester-schilder Jan Albertsz. Rotius. Normaal tonen ze de stoer poserende mannen van de Hoornse Schutterij, maar de vijf indrukwekkende doeken staan nu stevig ingepakt tegen de muur van de Schutterijzaal. Directeur Ad Geerdink legt aan Rosan Kocken uit dat ook deze kunstwerken het museum moeten verlaten, nu het museum de restauratie moet ondergaan.

Hoogwerker takelt Schutterstukken het museum uit
"Een hele onderneming," stelt hij, "de doeken zijn namelijk minimaal 3,5 meter bij 3,5 meter. Ze worden uit het museum vervoerd door een enorm luik dat gemaakt is om ze in het verleden het museum binnen te brengen. Daarna worden de schilderijen met een hoogwerker over het monumentale hek getakeld, een waar spektakel!" Axel Boomgaars en Rosan Kocken steken even hun hoofd door het smalle metershoge luik, 'de brievenbus', waardoor op woensdag 22 februari om 13.00 uur de werken naar buiten worden vervoerd. Het publiek kan op het plein de Roode Steen deze bijzondere gebeurtenis meemaken. Vervolgens worden ook deze collectiestukken naar het nieuwe beveiligde en op het juiste klimaat afgestemde depot afgevoerd, in het nieuwe collectiecentrum bij Imming Logistics Fine Art BV in Zwaag, legt de directeur uit.

Verleden levend houden voor de toekomst
Gedeputeerde Rosan Kocken benadrukte in het gesprek de waarde en het belang van monumentaal erfgoed. "Als provincie ondersteunen we daarom het toegankelijk maken en de verduurzaming daarvan: zo houden we het verleden levend voor de toekomst." Axel Boomgaars bevestigt dit: "Het Westfries Museum bevindt zich in het hart van onze historische havenstad Hoorn, in het voormalige Statencollege en trekt duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, maar dit iconische gebouw - een rijksmonument uit 1632 – vraagt om noodzakelijk funderingsherstel. De provincie helpt met deze financiële ondersteuning om het monument voor toekomstige generaties te behouden. En daar zijn we natuurlijk heel blij mee," aldus de wethouder.

Straks ook voor mensen in een rolstoel
Architect Boudewijn van Langen en Ad Geerdink stellen dat in het vernieuwde museumcomplex bewust de monumentale kracht behouden blijft. Ad Geerdink: "De collectie en het gebouw vertellen immers samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de meest enerverende periode uit die geschiedenis: de 17e eeuw. Die monumentale huisvesting geeft het museum een bijzonder karakter." Boudewijn van Langen: "Straks zullen in het volledig gerestaureerde Westfries Museum de eeuwenoude vloerplanken nog steeds kraken, maar door onder andere een lift en gelijkvloerse verdiepingen zal het museum voor het grootste deel toegankelijk zal zijn voor alle bezoekers, ook voor bezoekers in een rolstoel."

Meerstemmig museum
Na de heropening voert het Westfries Museum ook een nieuw museaal concept, aldus Ad Geerdink. "Het museum blijft het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, maar dat verhaal wordt straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers vertelt, ieder met een eigen thema en sfeer, en vanuit verschillende perspectieven. Zo sluit het museum in het gerestaureerde monument weer volledig aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt."

Voor de restauratie van 48 rijksmonumenten heeft de provincie Noord-Holland bijna 5 miljoen euro subsidie verdeeld. Provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat deze rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. Eén daarvan is het Westfries Museum in Hoorn, door de provincie aangemerkt als rijksmonument van betekenis. Voor de restauratie van de monumentale panden is een subsidie toegekend van 780.000 voor het bouwkundige deel van het project.