HOORN - De familie Tromp, ook wel bekend als Jan, Jans en de Kinderen, verbleven best wel lang in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Omdat het museum vanwege lockdowns diverse malen de deuren moest sluiten, verbleven de Trompjes langer dan gepland. Succesvol was hun bezoek wel want het publiek waardeerde de tentoonstelling zeker. Velen maakten een selfie op de bank, samen met Jan, Jans en de kinderen. Het kan nog tot en met 6 maart 2022.


Striptekenaar Jan Kruis, overleden in januari 2017, is de geestelijk vader van de wekelijkse strip Jan, Jans en de kinderen. Maar hij is in feite ook de vader in de strip want belevenissen van zijn eigen gezin waren de bron van inspiratie voor de familie Tromp. Zijn strip Jan, Jans en de kinderen verscheen op 12 december 1970 voor het eerst in Libelle, waarna Kruis de strip bijna dertig jaar lang wekelijks tekende. De strips verschenen ook in de vorm van albums. Kruis ging in 1999 met pensioen en droeg zijn levenswerk over aan Libelle’s Studio Jan Kruis.

Je-weet-wel-kater en hoi-pipeloi

Jan Kruis introduceerde de term je-weet-wel-kater als aanduiding van een gecastreerde kater en uitdrukkingen als "hoi-pipeloi" en "Jeroen-poep-aan-je-schoen" werden in het dagelijks leven overgenomen. Voor deze tentoonstelling waren 50 favoriete strips geselecteerd. Een feestelijk overzicht van een halve eeuw klein geluk met de 50 allerleukste strips van 1970 tot heden. Op XXL formaat, 2,5 meter hoog, in grote lichtbakken, met in elke aflevering een klein geluk moment.

De Voorjaarsvakantie is de laatste gelegenheid om de familie Tromp te bezoeken. Tot en met 6 maart 2022 zijn hun avonturen nog dagelijks in het Hoornse museum te bekijken. De andere expositie, over 70 jaar Kindertelevisie, loopt nog t/m juni 2022.