ZWAAG - De handen worden uit de mouwen gestoken in Zwaag zodat alles over een maand klaar is voor de grote dag: de carnavalsoptocht met loopgroepen en praalwagens. "Wij zeggen vaak dat de bouw de allermooiste periode is. Dat doe je met z'n allen, avond aan avond in de schuur", vertelt Matthijs Woestenburg van carnavalsgroep de Wicky's.


De lat ligt hoog bij de Wicky's, die al meerdere keren publieks- en juryprijzen wonnen tijdens de carnavalsoptocht in Zwaag. Vanaf half december worden de eerste blokken piepschuim op maat geschuurd en uiteindelijk afgewerkt met papiermaché en een laag verf.

Wat er dan tevoorschijn komt, is een wagen van pracht en praal, zo'n zeven meter hoog. De vriendengroep, van 20 jongeren, leerde de kneepjes van het vak vijftien jaar geleden - toen ze inderdaad nog pakjes Wicky dronken.

Het begint allemaal met het verzinnen van een thema. "We zijn per ongeluk ingesprongen op de actualiteiten", vertelt Matthijs. "Ons thema is Australië, maar dat is eigenlijk omdat we het nummer Down Under van Man at Work leuk vinden."

Vooral de 'mooie kanten' van Australië zijn in de maak: een meters hoge kangoeroe, een krokodil met bewegende bek en ogen, haaien en het Sydney Opera House. Daar wordt niet alleen flink wat tijd in geïnvesteerd, maar ook geld. "Het grootste deel wordt gesponsord, dat zijn echt flinke geldbedragen van bedrijven die het leuk vinden om hieraan bij te dragen."

Na al heel wat klusavonden, zijn er redelijk wat carnavalskriebels bij de Wicky's. Maar dat is dan ook met de paplepel ingegoten - ze hebben de smaak te pakken gekregen via hun ouders. Op hun beurt geven ze de kneepjes van het vak weer door aan de jeugd, want ze helpen een groep jongens die ook een creatie aan het bouwen in dezelfde schuur.

Met de hijskraan
Het wordt nog even aanpoten, want de carnavalsoptocht is op zondag 23 februari. Op de dag zelf wordt de laatste hand gelegd aan de Australische praalwagen, die nu nog bestaat uit drie grote delen. "Deze segmenten gaan we die zondag opbouwen, er is iemand in het dorp met een hijskraan die dat wil gaan doen op z'n vrije zondag."


Daarna in de schmink en hossen op de wagen. "Uiteindelijk is het een ontlading als je het Veilingterrein afrijdt en rijen dik staan ze te kijken naar wat je gebouwd hebt, dat is ontzettend gaaf altijd."