HOORN - Gouden- Eeuwschip de Halve Maen, drie historische sloepen, twintig acteurs in historische kledij, kanongebulder, musketvuur en een filmpje over de slag op de Zuiderzee. Dat zijn de ingrediënten voor een historisch spektakel op zaterdag 12 oktober in de haven van Hoorn. Aanleiding: de gewonnen slag op de Zuiderzee op 12 oktober 1573. De Hoornse watergeuzen verdreven bij die gelegenheid de Spaanse oorlogsvloot.

In de historie van Hoorn is de Slag op de Zuiderzee een van de belangrijkste gebeurtenissen.
In 1572 koos Hoorn in de tachtigjarige oorlog met Spanje de kant van Willem van Oranje. Tot groot ongenoegen van de Spanjaarden. Begin oktober 1573 rukten zij vanuit Amsterdam met een grote oorlogsvloot op naar Hoorn. Het vlaggeschip ‘De Inquisitie’, van de Spaanse admiraal, Maximiliaan van Henin, Graaf de Boussu, telde maar liefst 32 kanonnen!


Begin Gouden Eeuw Hoorn
De Hoornse Watergeuzen onder leiding van admiraal Cornelis Dirckszoon slaagden erin op 11 en 12 oktober 1573 het admiraalsschip inclusief hun commandant te veroveren en de rest van de Spaanse vloot te verdrijven. Dit dankzij een slimme tactiek én een heldendaad van de jonge visserszoon Jan Haring. Daarna brak voor Westfriesland een periode aan van grote welvaart. Amsterdam was nog zes jaar in Spaanse handen en kon geen handel meer drijven. Hoorn en Enkhuizen namen die rol over. Voor Hoorn begon de Gouden Eeuw bij de gewonnen slag op de Zuiderzee.

Maritiem spektakel
Deze belangrijke historische gebeurtenis is zaterdag 12 oktober aanleiding voor een historisch maritiem spektakel in de haven van Hoorn van 12.00 tot 17.00 uur. Speciaal voor deze gelegenheid is Vereniging Allemansend te gast in Hoorn. Deze vereniging brengt drie replica’s mee van Hollandse boten. Deze historische boten dienden in de Gouden Eeuw als bijboot en verkenningsboot.

Specialistenwerk
Het vanaf het water optakelen en aan dek zetten van de sloep is een sinds de 17e eeuw nooit meer vertoond spektakel, vertelt coördinator Annemarie Pothaar van de Halve Maen. Hoe dat in zijn werk ging vier eeuwen geleden, weet de bemanning van de Halve Maen dankzij tuigagespecialist Ron Groenestein. ‘Hij behoort tot de vijf specialisten in Europa’, weet Annemarie. ‘De tuigage is speciaal voor het aan boord hijsen aangepast.’

Programma 12 oktober
Het programma begint steeds met het lossen en laden van goederen met een houten sloep. Daarna volgt het aan boord hijsen van deze sloep. Ten slotte volgt ieder heel uur musketvuur en een kanonsschot. Aan de wal is een promotieteam actief. Zij maken de bezoekers onder meer attent op een filmpje over de slag op de Zuiderzee: https://youtu.be/EqWGQeJmgIE

Aangepaste bezoektijden en herfstvakantie
Vanwege het spektakel rond de Slag op de Zuiderzee is de Halve Maen zaterdag 12 oktober niet open voor gewoon bezoek. Zondag 13 oktober is het schip weer te bezoeken.
In de eerste week van de herfstvakantie, van zondag 13 oktober tot en met zondag 19 oktober is de Halve Maen open van woensdag tot en met zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. In de tweede week, van 19 oktober tot en met 27 oktober is het schip iedere dag van 12.00 tot 17.00 uur open. In beide herfstvakantieweken is er een speciaal vakantieprogramma samen met het Westfries Museum.

De Halve Maen is in 2019 nog tot en met 8 december te bezoeken; in november en december alleen de weekenden. Scholen en groepen vanaf 10 personen kunnen tot en met 12 december terecht op afspraak via: annemarie@halvemaenhoorn.nl
Alle avondzeiltochten zijn uitverkocht.